Wpis z mikrobloga

Jak myślicie jaka jest przyszłość gier? Ja sobie życzę "czarną skrzynkę" jak usługi grania w chmurze. Czyli aby walczyć z botami, z cheaterami itp to gracze już nie będą renderować nic u siebie na kompie i otrzymywać bardzo dużo informacji o wszystkich graczach i elementach na mapie. A otrzymają tylko płaski obraz oraz dźwięk, a przesyłać na serwer będą tylko input z klawiatury i myszki.

Oczywiście to nie jest zmiana na rok xD tylko taki endgame goal imo

#gry #pcmasterrace #komputery
  • 12
@NewBlueSky: Jeśli mówimy o życzeniach, to życzyłbym sobie coś takiego, jak przedstawili w anime Sword Art Online, czyli Deep dive VR gdzie nie sterujemy żadnym bohaterem, tylko sami nim jesteśmy.
@NewBlueSky: powodzenia, do lat sa problemy z internetem do tego mamy prawa fizyki ktorych nie przeskoczysz, bo dochodzimy tutaj do kwestii (a to tylko jeden z problemow) biednych krajow w ktorych nie bedzie zadnego serwera/chmury w poblizu bo sie nie oplaca czy jakichs panstw/miast na przyklad na wyspach. nie pograsz sobie za bardzo jesli serwerym masz w innym kraju czy kontynencie a jednak wiekszosc kuli ziemskiej to nie jest europa czy
bo dochodzimy tutaj do kwestii (a to tylko jeden z problemow) biednych krajow w ktorych nie bedzie zadnego serwera/chmury w poblizu bo sie nie oplaca czy jakichs panstw/miast na przyklad na wyspach.

@krzywy_kanister: nikt nie mówi, że takie coś będzie dostępne w środku dżungli. Tak jak wiele innych usług/towarów obecnie tam nie ma.

@NewBlueSky Proba przesylania tylko obrazu i dzwieku juz byla. Chyba Google probowalo. Sam z ciekawosci to uzywalem, ale
@NewBlueSky: ale ja nie mowie o srodku dzungli tylko wielu obszarach w stanach, europie co dopiero australii czy innych duzych krajach. Nie rozumiesz, ze masz dwa problemy, dostawcow tej uslugi grania zdalnie plus dostepu do internetu i jego jakosci.
To tak jakbys chcial miec takie opoznienie (ping) do stanow z polski jak do niemiec, nie da sie chyba, ze wymyslisz teleportacje.
@NewBlueSky: ale ja nie mowie o srodku dzungli tylko wielu obszarach w stanach, europie co dopiero australii czy innych duzych krajach.

@krzywy_kanister: ale to ten sam problem. Ja pochodze z obszaru wsi gdzie zanim zalozyli (z rok temu) swiatlowod to bylo gowno, a nie internet. Jeszcze pare-parenaście lat wcześniej w nowym domu musiałem mieć radiowy, bo był problem aby podłączyć mnie do tego gówno internetu. Bo nikt nie zaplanował 20-30
Czyli aby walczyć z botami, z cheaterami itp to gracze już nie będą renderować nic u siebie na kompie i otrzymywać bardzo dużo informacji o wszystkich graczach i elementach na mapie. A otrzymają tylko płaski obraz oraz dźwięk, a przesyłać na serwer będą tylko input z klawiatury i myszki.

@NewBlueSky: Tylko nakopać ci do dupy za takie pomysły ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zacznie się od walki z
@NewBlueSky Ja czekam w grach na 2 rzeczy: generowane światy/mapy w czasie rzeczywistym albo przynajmniej przed gra dla każdego gracza inne z użyciem AI oraz granie bez monitora i googli przez neura link do mózgu. To byłoby czadowe bo wtedy można zrobić grę gdzie czuć smak i zapach.
@NewBlueSky: Tylko nakopać ci do dupy za takie pomysły ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zacznie się od walki z cheaterami a skończy na grach single player w 100% zależnych od widzimisie serwera online.

@L3gion: ja mówię tylko o grach multi

Poza tym, że jest opcja aby urządzenia "do grania" były mniejsze i ograniczał się tylko do ekranu, układu do generowania obrazu i odbioru jako jakieś konsole to
@Moderatoo: tzn AI to bardziej słowo wytrych w tych czasach i nic nie znaczy xD Trzeba pamiętać, że technicznie AI to tylko i wyłącznie matematyka, w szczególności algebra, statystyka i logika. "algorytmy AI" różnią się tym od zwykłych, że są niedeterministyczne, podobnie jak zwykłe AI służy do "rozwiązywania problemów" i z reguły wykorzystuje się je tam kiedy danego problemu nie da się rozwiązać w sposób normalny/deterministyczny. Albo kiedy rozwiązanie normalne jest