Aktywne Wpisy

koniolizator +207
#olx Powiedzcie mi skąd się takie ameby biorą i są w stanie samodzielnie oddychać? Naprawdę za trudno skojarzyć że lokalizacja przedmiotu który odbiera się osobiście jest istotna dla kupującego? Dalej dostałem wyzwiska w odpowiedzi.
źródło: 1000012689
Pobierz
Stalionnn +43

1. Najemca zobowiązany jest ponosić drobne nakłady na utrzymania lokalu.
2. Do drobnych nakładów, które obciążają najemcę należą w szczególności:
a. malowanie lokalu, naprawa uszkodzeń tynków, ścian, sufitów,
b. naprawy podłóg, posadzek,
c. naprawy i konserwacja drzwi i okien,
d. drobne naprawy instalacji i urządzeń technicznych znajdujących się w lokalu.
#nieruchomosci #wynajem #prawo
xDDD
Drobna naprawa to jest wymiana żarówki albo zaszpachlowanie dziury po gwoździu.
Co to wogóle jest "konserwacja drzwi i okien"?
Generalka jest po stronie właściciela, to że mieszkanie się zużywa w trakcie normalnego użytkowania jest tak samo normalne jak to że samochód się zużywa w czasie najmu długoterminowego i skutki tego zużycia są po stronie właściciela - tak samo mieszkania jak i samochodu.
przecież ta lista i tak jest okrojona, pełne obowiązki najemcy reguluje ustawa, poczytajcie sobie - https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/ochrona-praw-lokatorow-mieszkaniowy-zasob-gminy-i-zmiana-16903658/art-6-b
To nie musi być nawet wpisane w umowę by było obowiązujące
Nie jest to generalny remont, ale według ustawy: malowane, posadzki, okna i drzwi to "drobne naprawy".
Ja nie wyobrażam sobie wymieniać komuś
Mieszkasz i brudzisz ściany to trzeba po sobie odmalować albo jak ktoś pali w mieszkaniu to tez trzeba odświeżyć.
Z kolei jak jebnie rura albo ogrzewanie to do naprawy zobowiązany jest właściciel.
Prawo jak najbardziej normalne i słuszne
Sprawdź sobie co oznacza remont generalny, co wpisał wynajmujący do umowy i w jakim zakresie to się pokrywa