Wpis z mikrobloga

@Gigamesh: Tak w sumie to w żaden. Polska tylko by na tym straciła, bo nie ukrywajmy jesteśmy wciąż mocno do tyłu za taką Francją czy za Niemcami. Większość naszej gospodarki to wciąż bioroboty robiące za jakieś grosze, żeby Hans miał taniej w Lidlu i mógł zarabiać 4 albo 5x tyle. Przy wejściu Ukrainy do UE kapitał zacznie przechodzić na Ukrainę ze względu na jeszcze niższe koszty "utrzymania" pracownika. Do tego jeszcze
@lentilek: Potrzebujemy przeciwników oraz dzieci więc jest to nam na rękę. Ja mówię o perspektywie 30 lat, a nie co nasi rolnicy-przedsiebiorcy za rok powiedzą, bo od kogoś mają taniej i kolejnego domu nie postawią. Biedni. Poza tym Ukraina w UE oznacza te same zasady uprawy itp. u nas będzie IT i przemysł a na Ukrainie może być tanie rolnictwo. Mi to pasuje
@lentilek: Przemysł musi być blisko Niemiec, więc będzie w polsce. Ja uważam że it u nas zostanie, a pracownicy że wschodu przyjadą do nas. Już to się dzieje w dużej skali. niektórzy owszem, będą na emeryturze, ale ich dzieci będą pracowały i rodziły kolejne dzieci. a demografia u nas leży