Wpis z mikrobloga

Siema, odbieram mieszkanie w sierpniu i zaczynam sobie projektować pomieszczenia, co myślicie o tym układzie?

Głównie chodzi o salon i łazienkę. W oryginalnym rozkładzie tam gdzie jest tv i kanapa jest pokój taki sam co ten obok 7m2, chce wyburzyć ścianę żeby powiększyć salon z aneksem bo ma 22m2 a przeróbce bedzie mieć 30m2, zależy mi żeby była lodówka side by side z kostkarka i stół jadalny dlatego kuchnie rozciągłem na cała ścianę.
Jeśli chodzi o łazienki to się zastanawiam czy nie zrezygnować z osobnej ubikacji i zrobić tam pralnie z mini komórka lokatorka bo niestety deweloper Wgl ich nie budował w tej inwestycji… (wynajmuje 5 lat mieszkanie bez piwnicy i jakoś dawało radę, tutaj jeszcze się zastanawiam nad boxem w parkingu podziemnym)

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #mieszkanie
Sasko - Siema, odbieram mieszkanie w sierpniu i zaczynam sobie projektować pomieszcze...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
@Sasko: Wygląda całkiem fajnie. Oddzielny kibel - to zależy ilu będzie lokatorów. Jak 1-2 osoby, to może być kibel w łazience. Jak więcej - lepiej oddzielnie, tym bardziej, jak są kobiety i dużo czasu spędzają w łazience. Sam układ części dziennej mi się podoba i propsy za skrócenie dystansu między sofą a TV. To dla mnie jeden z niezrozumiałych trendów, gdy ktoś wywala TV i kanapę na przeciwległe końce dużego pomieszczenia
  • Odpowiedz
tutaj jeszcze się zastanawiam nad boxem w parkingu podziemnym

@Sasko: tylko w takich boxach to chyba można trzymać co najwyżej rower przez przepisy przeciwpożarowe.

Sam układ wygląda dla mnie ok, dobry pomysł z powiększeniem salonu
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid bo tak sobie deweloper wymyślił nie mogłem żadnej zmiany wprowadzić w układzie. Myślisz żeby ta ścianę miedzy kiblem a łazienka wywalić i połączyć? Tez patrze na koszty bo w kiblu wystarcza kafle na podłodze, na ścianach sama farba wystarczy
  • Odpowiedz
  • 0
@MonsterKill No box właśnie bym chciał na rowery 2 bo nie będę mieć gdzie ich trzymać, na więcej nie potrzebuje chyba ze jakieś krzesła czy coś, a np opony z auta to i tak mam przechowalni
  • Odpowiedz
bo tak sobie deweloper wymyślił nie mogłem żadnej zmiany wprowadzić w układzie. Myślisz żeby ta ścianę miedzy kiblem a łazienka wywalić i połączyć?

@Sasko: A możesz? To ścianka działowa? Na rysunku nie ma żadnych instalacji zaznaczonych.
  • Odpowiedz
@Sasko: spróbuj sobie ten projekt przeorganizować bez jednych drzwi i się zobaczy.
Mniej o jedną umywalkę może uwolnić trochę miejsca.
Z drugiej strony jak się baba kąpie to można z kibla korzystać bez problemu.
Tak patrzę i znając mieszkania, to masz za mało szaf. Szafa w każdym wolnym miejscu.
  • Odpowiedz
  • 0
@the_good_guy w mieszkaniu będę ja z dziewczyna, docelowo dziecko dla którego będzie mniejszy pokój, narazie tam będzie biuro bo pracuje zdalnie jako programista, jak będzie nowy członek rodziny to będę musiał gdzieś upchać biurko w innym miejscu tylko nie wiem gdzie, myślałem żeby tam w rogu przy oknie gdzie tv i kanapa.
No ja tez nie kumam czemu ludzie ustawiają tak tv i kanapę dla mnie to lipa, szczególnie ze lubię grać
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2 tak w tym mieszkaniu wszystkie ścianki w środku mieszkania są działowymi, z instalacjami jest taki problem ze woda i odpływ wszystko jest w podłodze i idzie przez przedpokój na korytarz za mieszkanie…

@niegwynebleid szafy dodam w przedpokoju i tam obok filara to jest ten cypel co wystaje nad łazienka, jest to ścianka nośna. Nie dawałem szaf bo muszę jeszcze pomyśleć gdzie dać drapak i 2x kuwety dla kotów
  • Odpowiedz
@Sasko: nie wiem, jakie masz wymagania, co do stanowiska pracy. Ja, gdy pandemia zastała mnie w małym mieszkaniu, kupiłem składane biurko i rozkładałem je tam, gdzie akurat pasowało. Jeśli coś na stałe, to zmieścisz się i w salonie, i w sypialni. Jedno i drugie ma wady, bo w salonie nie popracujesz w dzień, gdy będzie ktoś w domu, a w sypialni jeśli akurat dziewczyna pójdzie spać. Czyli kwestia trybu życia. Możesz
  • Odpowiedz
@Sasko: Przemysl sobie jeszcze porządne przesuwne drzwi gdzie się da (wbudowane w ścianę). Wywalasz większą dziurę pod sufit, mocujesz taką ramę i resztę zabudowujesz. Stropy na 99% lane betonowe, więc nadprozem będzie sufit, a nad drzwiami normalnie płyty G-K, tylko ważne, żeby dać podwójną warstwę bo jedna to wg mnie zawsze za mało i do środka wełnę, albo jakiś inny wygłuszający materiał. Dużo miejsca odzyskujesz wtedy. Szczególnie widziałbym to w gabinecie
  • Odpowiedz
  • 1
@the_good_guy No co do biurka to muszę mieć minimum 160cm mam duży monitor 34 cale, aktualnie mam takie i jest na styk i nie wiem gdzie je później postawić, na zdjeciu dałem przykładowe umieszczenie w salonie, tylko tv i kanapę trochę dałem niżej, boje się ze będzie mnie drażnić ze tv nie będzie na środku ściany tylko bardziej na prawo jak nie będzie jeszcze biurka tam, może jakaś tymczasowa szafkę dam albo
Sasko - @thegoodguy No co do biurka to muszę mieć minimum 160cm mam duży monitor 34 c...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@Sasko: Z takim biurkiem nie widzę innej opcji, niż to, co zaproponowałeś. Tylko pamiętaj, że jak się pojawi dziecko, to warunki do pracy w części dziennej się mocno pogorszą ;) Co do rozmieszczenia TV na ścianie, to myślę, iż to bardziej kwestia zaaranżowania przestrzeni - coś tam powiesisz, coś postawisz, i wizualnie zrobisz tak, że TV jest centralnie w jakimś obszarze
  • Odpowiedz
@Sasko dziwny plan trochę. Gdzie masz komin WK?
Ogólnie wygląda okej, ale są pewne detale które dziwią np. lodówka nie jest zlicowana z frontem szafek, a ta wnęka za nią jest niedostępna.
  • Odpowiedz
  • 0
@pietryna123 dużo drożej wyjdą niż zwykle drzwi o przesownych tez myślałem, widziałem fajne które pasują do stylu loftowego (całe mieszkanie takie będzie).
Tak strop to lany beton, będę wszędzie sufit podwieszany robić, bo nie chce mi się tego malować bo jest ryzyko ze po czasie będzie odpadać. W sypialni na ścianie z kuchnia będzie tv powieszony wiec mogą kolidować drzwi przesuwne + tam instalacji wodnych nie ma, jedynie elektryka
  • Odpowiedz
  • 0
@sidhellfire czemu dziwny, sam go zrobiłem na podstawie wymiarów z planów od dewelopera, komin jest na prawo od płyty indukcyjnej ten szary prostokąt. Co do lodówki ona będzie mniej wystawać głębokość szafki to 60cm? Lodówka ma głębokość 70 + 5cm od ściany musi być, nie będę mógł dać głębszych szafek bo mogą na okno balkonowe wychodzić, nie miałem dokładnej odlegości miedzy oknem a ściana, ale jestem pewien ze jest tam minimum 60cm
  • Odpowiedz
@Sasko: pokój 7m... matko bosko, lepiej to powiększ jeśli tam ma urzędować dzieciak. Kupiłem mieszkanie gdzie jeden pokój ma 9m i jest to klateczka do zagospodarowania na styk
  • Odpowiedz