Wpis z mikrobloga

#bekaztransa #zycietruckera

Skromnie przypomnę że od 1 lipca jest zakaz wyprzedzania się ciężarówek na drogach 2 pasmowych.

Uprzedzam również że bardzo często podróżuje między łodzią a Gdańskiem a każdy nagrany przypadek będzie lądował na policji
  • 81
  • Odpowiedz
@Mintaa: Mam dokładnie taki sam plan. Dużo jeżdżę po Polsce, więc i materiał się znajdzie. Może bym dał sobie spokój, ale za dużo było sytuacji z TiRami wyjeżdżającymi centralnie przed maskę, czy wyprzedzającymi się 5 minut. Sytuacja z wczoraj - jechałem S7 do Gdańska, podczepiłem się pod jakiegoś gościa w Lexusie i przez kilkanaście kilometrów jechaliśmy razem z prędkością przelotową. Trzymałem odstęp jakieś 100 metrów. Tir jadący prawym specjalnie wyjechał mu
  • Odpowiedz
@Mintaa: @zonecom w sumie to raczej wideo nie da zbyt wiele. Bo jest ustawie zapis o różnicy prędkości, a do każdego filmiku przecież biegłego nie będą powoływać.

@xspeditor: z drugiej strony mowa o niej względem prędkości dopuszczalnej, czyli 80 km/h. Skoro wszystkie zestawy latają 88-89km/h to raczej nie trzeba biegłego do oceny gdy TIR wyprzedza TIRa. Rzeczoznawcę to se srający do żwira przy odwołaniu będzie brać co najwyżej xD
  • Odpowiedz
@Mintaa: Fajnie by było gdyby to faktycznie zrobiło różnice. Przy dużym natężeniu ruchu powoduje to straszne zatory i mam wrażenie że efekt takiego manewru żwirowca odbija się potem echem na mini zatory przez dobrych kilka km.
  • Odpowiedz
@Mintaa mam nadzieję, że faktycznie będzie to egzekwowane. Wczoraj na krótkiej trasie na a1 (Gdańsk -Nowe Marzy, 100 km może) 14 takich przypadków, wiem bo się #!$%@?łem i liczyłem. No ale panowie tirowcy przynajmniej moga jechać 89 a nie 87, więc na całym dniu pracy zaoszczędzą te 20 kilometrów, warto.
  • Odpowiedz
  • 17
@Mintaa ja też dużo jeżdżę, ale nie szybko więc jak na prawym będzie jechał sznur tirow 80 km/h to ja sobie będę je wyprzedzał jadąc 100 km/h, a ty za mną przez ten cały czas.
  • Odpowiedz
@Mintaa: ale wiesz że ten przepis jest martwy? Doczytaj w jakich przypadkach kierowca dużego może wyprzedzać na expresowkach i autostradach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mintaa: Tylko czekać aż zaczną zwalniać do 80kmh żeby kolega wyprzedził.

Wielokrotnie hamowałem awaryjnie z uwagi na wymuszenie tirowca. Szczególnie nie polecam odcinka Legnica - Wrocław. DRAMAT!
  • Odpowiedz
@Mintaa też będę tak robił przy każdej okazji.

po tym jak jakoś debil mało mnie nie zmiótł z autostrady to zmienił pas bez kierunku i ostrzeżenia będę się mścił xD
  • Odpowiedz
@xspeditor: Jaka prędkość. Ja będę nagrywał sam manewr wyprzedzania się tirów który od jutra jest wykroczeniem drogowym. Bo na bank dalej będą się wyprzedzać na eskach i autostradach.
  • Odpowiedz