Wpis z mikrobloga

Jak to jest z wyciskaniem na klatę? Każdy powinien wyciskać przynajmniej swoją wagę ciała i serio coś takiego jest propocjonalne?

Bo jednak wydaje mi się gość ważący 60kg łatwiej wyciśnie 60kg niż ten co wazy 110kg i ma wziąć 110kg

#mikrokoksy #silownia
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43: ???

Naprawdę większość ludzi tyle zrobi za 1 razem na siłowni jeśli by się nie bało
A jak ktoś trenował jakikolwiek sport to często 80-100 kg na 1 treningu zrobi

Sa jako naprawdę ostatni odpad genetyczny na treningu zrobiłem 2x100 kg ciąg i 2x100 siad (co prawda byłem gruby, ale zredukowałem do 69 kg) i wtedy po 170
  • Odpowiedz
Wg mnie bardzo miarodajne, dzięki za link w moim wypadku jakiś rok systematycznego chodzenia i mniej więcej wszystko się zgadza (sprawdzałem przy 5 powtórzeniach)
  • Odpowiedz
@Kasahara: 100kg na pierwszych treningu to chyba tylko jak zjesz 1kg witaminy C przed sesją. Bo bez witaminy C nie będziesz miał dobrej techniki.

Ten kalkulator nie uwzględnia wielu czynników, takich jak wzrost, body fat, cardio fitness i przez to od razu wyglądają podejrzanie dla mnie. Faltycznie, jest kilka różnych wzorów do wyliczania 1-RM, ale na szybko nie potrafiłem znaleźć na ile są wiarygodne i dlaczego nie uzwględniają wyżej wymienionych
  • Odpowiedz
@groman43: praktyka pokazuje, ze jak jest wysyp świeżaków na siłowni to raczej bez problemu targają dzieciaki te 40 kg na serie.

A uwierz ze są takie jednostki co na 1 treningu wezmą 100 kg na klatę/ciag/siad. Tu podany wynik to serio w miare asekuracyjnie podana przeciętna część zrobi mniej cześć wiećej
  • Odpowiedz
@groman43: dokładnie, z moich obserwacji wynika, że kompletni laicy, jeżeli są w ogóle w stanie zrobić jakieś ćwiczenie, to targają przynajmniej 60 kg. Oczywiście czasami to nie jest proste, bo ktoś w ogóle nie ma pojęcia jak zrobić taki przysiad albo martwy i wtedy przyjmijmy, że dźwiga okrągłe 0, ale pamiętaj, że to są wyniki uśrednione.
  • Odpowiedz
Już widzę chudego szczura 70kg w moim wieku, który robi 55kg w siadzie podczas pierwszej sesji na siłowni ( ͡º ͜ʖ͡º)

@groman43: w liceum mieliśmy czasem ćwiczenie na rozgrzewkę, że brało się kolegę na barana przy drabinkach i robiło siady, a on się trzymał rękoma, ale tylko tyle by trzymać pion. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@vateras131: Nie bierz ich pod uwagę, u mnie 90% facetów na siłowni zamyka serie na 60kg., a takich którzy walczą z 40kg na kiju jest mnóstwo. Jak mam 100kg na sztandze to ludzie się patrzą, a na wykopowe standardy to jestem zwykła słabą s---------ą.

Wykopki żyją w swojej 3bojowej bańce.
Jak jak zaczynałem przygodę z przysiadami z pustą sztangą to prawie się w-------m na ryj.
Gdybym wrzucił tam 60kg to
  • Odpowiedz
@AVOIDME:

Nie bierz ich pod uwagę, u mnie 90% facetów na siłowni zamyka serie na 60kg., a takich którzy walczą z 40kg na kiju jest mnóstwo.

No właśnie u mnie wygląda to tak samo. Przy czym ci z 40kg to widać że mocno początkujący bo jeszcze nie mają tego mitycznego "lekkiego zarysu mięśni". Za to ci z topki co już jakoś wyglądają to może w porywach do 80kg wrzucą. Więcej
  • Odpowiedz
@AVOIDME: bo to tak jak wspomniałem wyżej, nie każdy potrafi od razu po wstaniu z kanapy zrobić cokolwiek i dla takich osób po prostu trzeba dawać ćwiczenia na poziomie ćwiczeń korekcyjnych z podstawówki, ale jak ktoś potrafi unieść sztangę i się nie zabić, to po przełamaniu strachu potrafią coś dźwignąć - nie mówię że od razu przysiad atg, ale coś przyzwoicie wyglądającego już tak Natomiast kwestia, że większość "trenerów personalnych"
  • Odpowiedz
@Saprofit: Wiem, że mój komentarz brzmi jakbym się zesrał, bo trochę też tak było. Z moich 2 letnich obserwacji na sieciówcę wynika tylko to, że rzadko kto podnosi te mityczne 100kg.

Gdy moja opinie nt. siłowni bazowałem na tym, o czym piszą na wypoku to sądziłem, że każdy jest tam d------y, a rzeczywistość okazała się zupełnie inna i większość bywalców sieciówek:
- Zamyka serie BP na 60kg
- Nie robi nóg, a nawet jeżeli robi to unika SQ / DL jak ognia
- Wygląda tak samo od
  • Odpowiedz
@AVOIDME: tam od razu zaraz zesranie... po prostu zwykła i kulturalna polemika, jakiej mało na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie co do Twoich trzech obserwacji się zgodzę, z tym jednak zastrzeżeniem, że może nie 60kg, ale tak mniej więcej ciężar swojej masy ciała mało kto przekracza w wyciskaniu. Poza tym ja akurat na swojej sieciówce dość często widzę małolatów, którzy atakują stówę na ławie i
  • Odpowiedz