Wpis z mikrobloga

Jest sens badac sie pod wzgledem spektrum autyzmu u ''profesjonalistow''? Ktos cos robil w tym kierunku? Czytalem w internecie, ze mozna pod tym wzgledem pozniej przygotowac i uczeszczac na terapie albo medytacje, jednak nie wiem czy jest sens jak jest sie calkiem ok funkcjonujacym osobnikiem. Tragedii nie ma, ale teorytycznie jest mozliwosc poprawy.
#autyzm #asperger #psychologia #depresja
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Desire22: To zależy. Według mnie warto to zrobić. Gdy zajdzie potrzeba będzie można się nią posłużyć. Życzę miłego dnia.
  • Odpowiedz
Ale do czego moze mi sluzyc taka karta przetargowa?

@Desire22: 1. Wystąpienie o orzeczenie o niepełnosprawności, 2. Dodatkowa pomoc w szkole, 3. Nakierowana pomoc psychologa lub lekarza 4. Większe zrozumienie siebie 5. Zwolnienie ze służby wojskowej
  • Odpowiedz
@Desire22:
Równie dobrze, a nawet lepiej, możesz:
-Sprawdzić cechy jakie mogą przejawiać osoby ze spektrum,
-zakreślasz te co masz,
-szukasz rozwiązań jakie stosuje się na terapii lub innych rozwiązań, które wcale nie muszą być gorsze - ale konkretnie pod swoje cechy,
-ćwiczysz,
  • Odpowiedz
@Desire22: Jeśli sobie radzisz w życiu, to orzeczenia o niepełnosprawności nie dostaniesz, ale będziesz miał pewność, z czego wzięły się Twoje różne problemy, wiele osób po diagnozie mówi, że odczuło jakiś rodzaj ulgi. Więc w sumie rób, jak uważasz, możesz się zagłębić w temat, zacząć zwracać uwagę na swoje zachowania i pracować nad nimi.
  • Odpowiedz
@LeD7:

1. Wystąpienie o orzeczenie o niepełnosprawności

Wspaniała perspektywa, jechać do końca życia na zasiłkach jak jakiś inwalida
  • Odpowiedz
Wspaniała perspektywa, jechać do końca życia na zasiłkach jak jakiś inwalida xd.

@Kamilo67: Od Ciebie zależy jak długo korzystasz z pomocy.

Ktoś naprawdę jeszcze wierzy, że w szkole jest pomoc psychologiczna na jakimkolwiek
  • Odpowiedz
  • 0
@Nemayu: Jestem przekonany, ze mam Aspergera w jakims tam stopniu. W panstwowej placowce moge sobie troche pobrudzic papiery jak jednak cos wyjdzie, wiec to troche pociag w jedna strone. Koszty zrobienia testu tez nie sa takie male, wiec raczej nie oplaca mi sie papier dla czegos, czego jestem w miare pewien. Moglem przede wszystkim wspomniec, ze jestem dorosla osoba, wiec i wyrobilem sobie pewnie nawyki oraz nauczylem sie zyc w
  • Odpowiedz
Będziesz korzystał do śmierci, bo autyzm zawsze będzie.

@Kamilo67: Znam osoby z zespołem Aspergera, które nie pobierają zasiłków.

Bo przeczytałeś tak w necie? W większości szkół mają w dupie czy coś ci jest. Tam psycholożki to są zazwyczaj zwykłe nauczycielki, co sobie podyplomówki zrobiły z tych psychologicznych rzeczy, żeby kasy więcej było. Nic nie
  • Odpowiedz
@Desire22: Jeśli ma ci to zaszkodzić w życiu to nie warto zdobywać diagnozy na siłę, bo sam papier, sam w sobie nic nie zmienia na plus.
Nawet jeśli użyjesz tego jako podkładki w pracy, że zachowujesz się tak albo chciałbyś takie udogodnienie, bo masz aspergera, to i tak zadziała to tylko na twoją szkodę, bo ludzie w dupie mają tego całego aspergera, a po pierwsze nie wiedzą co to jest
  • Odpowiedz
@Desire22: ja polecam, od kiedy wiem o diagnozie to łatwiej mi zrozumieć co mi jest i jak sobie z tym radzić :) po rocznej terapii nie powiem ze jest lepiej ale lepiej funkcjonuje bo wiem jak sobie radzić z przebodzcowaniem i tym wszystkim
  • Odpowiedz