Aktywne Wpisy
Plotkova99 +90
Pochwalę się, zdecydowałam się pójść do psychologa. ALE NA #nfz. Kobietka tak może z 50 lat, pyta po co przyszłam xD no to mówię - bezsenność, brak sił, brak apetytu. Wypytała mnie w godzinę o wszystko. Związki, praca itp. Powiedziała że jej to nie wygląda na depresję tylko jakieś stany lękowe xD. Spytałam czy powinnam brać jakieś leki a ona że musiałbym to przegadać ze specjalistą a doraźnie ziołowe
wykop +15
Dzień dobry, Wykop! (ツ)
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
Wyliczenia wg online kalkulatorów:
Szwecja:
20155PLN na rękę
Polska:
19546PLN na rękę
co tu się w Polsce o------o XD?? Czy lepiej byłoby mi to zrobić na B2B?
#nowylad #podatki #programista15k #ksiegowosc
@Kaloszak5: sprawiedliwość społeczna, ty pracując musisz opłacać żelazny elektorat partii rządzącej
1.Bo im więcej się zarabia tym większe epodatko procentowo się płaci, w Polsce z taką pensja jesteś wysoko w drabince więc masz wysokie podatki a w Szwecji może w środku drabinki więc średnie podatki.
https://jakipit.pl
2. Pewnie policzyłeś UoP w Polsce a jeśli ma Ci płacić zagraniczna firma to po po pierwsze będzie to dla niej bardzo skomplikowane a po drugie musi zapłacić dodatkowe składki ponad brutto. Nazywamy to koszt pracodawcy i raczej te 85 tys euro to koszt pracodawcy więc netto w takim wypadku będzie jeszcze mniejsze
Co do 2. Nic nie będzie skomplikowane. Firmy używają partnerów w stylu Remote.com albo Deel i w taki sposób zatrudniają na UoP. Powiem więcej, jest sporo firm, które nie chcą zatrudniać na B2B pracowników zdalnych i jedyna opcja to UoP przez partnera.
zatrudniaja mnie przez remote.com. Sprawdzilem ich kalkulator i ich to bedzie kosztowalo €114,386.44 rocznie. Moze wyjde z kontrpropozycja B2B i ryczalt tak jak mowisz.
Jezeli dobrze licze to przy takim samym koszcie dla nich wyszlo by 26795PLN na reke. To juz byloby super.
@darek-jg: No już bez przesady XD
Do tego opłacanie tamtejszego ZUSU na siebie bierze pracodawca, u nas jest to podzielone między pracownika a pracodawcę.
@BreathDeath: żeby więcej kasiorki na cziperki zostało w kieszonce?
B2B, 12% ryczalt i tyle, nic innego sie nie oplaca jesli robisz jako programista a tak wnioskuje po poscie
@Kaloszak5: nie zasługujesz nawet na 8500 zł rocznie, skoro choćby potencjalnie rozważałeś powrót z nadkraju Szwajcarii do polakogówna. Wszystkiego najgorszego.