Wpis z mikrobloga

Najbliższy imax mam 300km od siebie i zamierzam podczas urlopu się do jednego wybrać. Czy możecie polecić jaki w Polsce jest najlepszy? Bez znaczenia jakie miasto.
#imax #kino #film
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Markotee: osobiście Kraków na pierwszy seans bym odpuścił - niby jest najnowszy i ma laserowy projektor, ale z tego co widać na zdjęciach to zaadaptowali na niego zwykłą salę (tzw. liemax), raczej chcesz szukać sal GT (czyli wszystkie pozostałe w Polsce, w większości wybudowane wcześniej, które najpierw leciały z taśmy a potem były retrofitowane na cyfrę- wyjątkiem będzie Wrocław bo on powstał kilka lat temu, ale to nadal prawilny "Grand
  • Odpowiedz
@Markotee Do Krakowa się nie wybieraj, ekran jest niewiele większy niż na normalnej sali i to jest największy minus. Jakość obrazu i dźwięku jest naprawdę wysoka ale co z tego jak wielkość ekranu nie jest imaxowa.
Jak przejrzysz tag to jeden Mirek pisał że prawdziwy najbliższy Imax jest w czeskiej Pradze więc możesz rozważyć wycieczkę do Czech :)
  • Odpowiedz
@skaczaca_meksykanska_lama co rozumiesz przez to, że Wrocław jest jakimś wyjątkiem? Z tego co wiem, to technicznie to ten sam full hd xenon co w reszcie kraju? Byłem w Warszawie na Tenet, jakoś obrazu nie powalała… myślę o wycieczce do Pragi zobaczyć Oppenheimera z prawilnej 70 mm taśmy.
  • Odpowiedz
@florekflorek: No, jest wyjątkiem pod tym względem, że to jedyna sala GT która nie grała z taśmy wcześniej, tylko od razu leciała z cyfry (z racji daty otwarcia).
Tak, tam też jest Xenon 2k (2 generacja oparta na Barco DP2K-32B).
Też się zastanawiam nad tą Pragą właśnie. Wiadomo, że cyfra nie ma startu do celuloidu, aczkolwiek sale GT z dwoma projektorami laserowymi w 4K (też mogą wyświetlać 1,43:1) ponoć robią
  • Odpowiedz
@florekflorek: No właśnie, szkoda że ani CC ani IMAX się nie chwalą...
Wydaje mi się, że wszystkie powinny być takie same, ale głowy nie dam sobie uciąć, bo nie wszędzie byłem a sporo liczb mi już pouciekało po latach.
Tak, w Krakowie zaadoptowali normalną salę na IMAXA, tylko tam z tego co widzę jest laser 4K w wersji "commercial", czyli jeden projektor ( Laser dla sal GT to dwa osobne
  • Odpowiedz