Wpis z mikrobloga

@brtk122: Części wspólne takie jak chodniki, ścieżki, udziały w drodze, śmietnik, korytarze, balkony, garaże są wykluczone z programu i trzeba będzie posiłkować się gotówką. Niestety.

Program wejdzie dopiero za miesiąc, w tym czasie postaraj się dozbierać 100k
  • Odpowiedz
Czy w ramach #kredyt2procent będę mógł kupić mieszkanie z miejscem parkingowym i komórka lokatorska? #kredythipoteczny #nieruchomosci

@brtk122: Jeśli będą przynależne do lokalu mieszkalnego to będzie możliwość uzyskania kredytu w programie. Jeśli będzie to udział w odrębnej nieruchomości niemieszkalnej z odrębną KW to nie będzie możliwości skorzystania z programu Bezpieczny Kredyt 2%.
  • Odpowiedz
@marcpol: to też ciekawe bo jak kupię mieszkanie za 700k (limit) to mogę dokupic sobie garaż? Tzn nawet jak przynależy do tej samej nieruchomości, czy to już odpada i powinienem to kupić osobno?

Jeśli osobno to czy nie będzie problemu z tym, że przekroczyłem 700k?
  • Odpowiedz
@marcpol: to też ciekawe bo jak kupię mieszkanie za 700k (limit) to mogę dokupic sobie garaż? Tzn nawet jak przynależy do tej samej nieruchomości, czy to już odpada i powinienem to kupić osobno?

@korin_: Jeśli garaż jest pomieszczeniem przynależnym lokalu mieszkalnego to nie można kupić go osobno. W sytuacji, gdy cena lokalu mieszkalnego z garażem przekracza 700 000 zł lub 800 000 zł (małżeństwa i osoby z dziećmi)
  • Odpowiedz
@korin_ tylko jak będziesz miał garaż na tym samym akcie notarialnym (ergo miejsce garażowe jest częścią wspólną nieruchomości do wyłącznego korzystania). Jeśli mieszkanie i garaż są oddzielnymi nieruchomościami, to kredyt weźmiesz tylko na mieszkanie, a za garaż będziesz musiał zapłacić inaczej.
  • Odpowiedz
@wetorek2: Taka platformę też masz w księdze wieczystej. Generalnie wszystko, co masz na jednej księdze wieczystej Z MIESZKANIEM musi być mniej jak 700k (lub 800k jak bombelek). Jak garaż (plaftorma/komórka/stojak/ławka/dyby) nie są na jednej księdze wieczystej z mieszkaniem to możesz ich kupić za gotówkę, ODDZIELNIE, poza kredytem, ile chcesz.
  • Odpowiedz
@GOHAN:
W ustawie jest napisane, że wkład własny ma być do 200k. Czy prawo do korzystania z części wspólnej nieruchomości (kupione za gotówke) jest wkładem własnym, skoro możesz je sprzedać oddzielnie od mieszkania i kupić już po zakupie?

Czy jak ktoś po kilku latach dokupi takie prawo do korzystania z części wspólnej, to nagle ono stanie się wkładem własnym? Xd

Tak samo z komórką lokatorską. Ktoś ma mieszkanie za 700k i dokupi komórkę za 5k (części wspólnej nieruchomości) to straci prawo do
  • Odpowiedz
@wetorek2: Nie wiem czego nie zrozumiałeś. Nie ma to nic wspólnego z wkładem własnym. Do kredytu będzie się liczyło wszystko, co jest na JEDNEJ księdze wieczystej z MIESZKANIEM. Więc jeśli garażu/platformy nie ma na księdze wieczystej z mieszkaniem to nie wliczasz tego w kredyt. Po prostu kupujesz (lub nie kupujesz w ogóle) to oddzielnie od mieszkania. Jeśli jest na jednej księdze wieczystej z mieszkaniem to nie dostaniesz kredytu jeśli przekroczy
  • Odpowiedz
@brtk122: Jeśli będą przynależne do lokalu mieszkalnego to będzie możliwość uzyskania kredytu w programie. Jeśli będzie to udział w odrębnej nieruchomości niemieszkalnej z odrębną KW to nie będzie możliwości skorzystania z programu Bezpieczny Kredyt 2%.

@marcpol: Gruba luka ale moze celowo zrobione by dewowie nie swaniakowali z odłączaniem garazu i komórki i o----------a za dodatkowy hajs tylko wliczali w cene nierucha. Niemniej dopóki nie ma odgórnego limitu MAX
  • Odpowiedz
skoro możesz je sprzedać oddzielnie od mieszkania i kupić już po zakupie?

@wetorek2: Nie możesz sprzedać prawa do użytkowania miejsca garażowego czy komórki lokatorskiej, które nabyłeś jednym aktem notarialnym na jedną księgę wieczystą razem z mieszkaniem.
  • Odpowiedz
@sphinxxx: a jak nabyłem osobnym aktem notarialnym? To nie jest pomieszczenie przynależne wliczane do metrażu, tylko prawo do korzystania z nieruchomości wspólnej.
Pytałem się deva i na 100% można dokupić takie prawo już po zakupie mieszkania.

Ludzie się już wprowadzają, inwestycja sprzedana, a zostają komórki lokatorskie i ludzie dokupują u notariusza prawa do korzystania z części wspólnej w postaci KL
  • Odpowiedz
@marcpol: A co w sytuacji kiedy np. Kredyt 2% został przyznany, wypłacają mi już transze, wszystko gra - dokupuje sobie komórkę lokatorską, albo drugi garaż i deweloper - ponieważ mieszkanie jeszcze jest w budowie - dopisze mi to do księgi wieczystej mieszkania. To jak to wtedy będzie rozpatrywane ? Dostałem kredyt, kredyt dostałem na nieruchomość z garażem i kredyt jest wypłacany. Ale w międzyczasie dokupuje drugi garaż i dopisują mi
  • Odpowiedz
tylko jak będziesz miał garaż na tym samym akcie notarialnym

@sphinxxx: a jak nabyłem osobnym aktem notarialnym?

@wetorek2: @sphinxxx: W tym samym akcie notarialnym można nabyć kilka nieruchomości. W jednym akcie notarialnym może być kilka umów. Możliwość finansowania BK2 garażu lub miejsca postojowego zależy od jego formy prawnej, nie musi być to związane z liczbą aktów notarialnych. W przypadku garażu taka możliwość jest, gdy stanowi on pomieszczenie przynależne, a w przypadku miejsca postojowego w hali garażowej taka możliwość jest wtedy, gdy hala jest częścią nieruchomości wspólnej. Umowa quoad usum zapewnia wtedy prawo wyłącznego korzystania. Bywają też spotykane inne formy prawne.

@marcpol: a jak
  • Odpowiedz
@marcpol: A co w sytuacji kiedy np. Kredyt 2% został przyznany, wypłacają mi już transze, wszystko gra - dokupuje sobie komórkę lokatorską, albo drugi garaż i deweloper - ponieważ mieszkanie jeszcze jest w budowie - dopisze mi to do księgi wieczystej mieszkania. To jak to wtedy będzie rozpatrywane ? Dostałem kredyt, kredyt dostałem na nieruchomość z garażem i kredyt jest wypłacany. Ale w międzyczasie dokupuje drugi garaż i dopisują mi
  • Odpowiedz
@marcpol: A jeśli wartość dokupionego po otrzymaniu kredytu miejsca parkingowego i komórki nie przekroczy sumując z mieszkaniem wartości 700k to nie ma już ryzyka uznania za wyłudzenie kredytu?
  • Odpowiedz
@marcpol: A jeśli wartość dokupionego po otrzymaniu kredytu miejsca parkingowego i komórki nie przekroczy sumując z mieszkaniem wartości 700k to nie ma już ryzyka uznania za wyłudzenie kredytu?

@Daqnny: W takim przypadku można je kupić od razu.
  • Odpowiedz
@marcpol: Oki, ale jesli potencjalny zakup garażu i komórki uzależniam od czynników, które wyjaśnią się dopiero po otrzymaniu kredytu, natomiast przed podpisaniem umowy deweloperskiej to jak by to wtedy wyglądało? Nie ma żadnych problemów z tego wynikających, jeśli dokupię je wtedy za gotówkę?
  • Odpowiedz
@marcpol: Oki, ale jesli potencjalny zakup garażu i komórki uzależniam od czynników, które wyjaśnią się dopiero po otrzymaniu kredytu, natomiast przed podpisaniem umowy deweloperskiej to jak by to wtedy wyglądało? Nie ma żadnych problemów z tego wynikających, jeśli dokupię je wtedy za gotówkę?

@Daqnny: Jeśli są to miejsce postojowe które nie są pomieszczeniami przynależnymi to nie ma z tym problemu bez względu na ich cenę.

Jeśli natomiast są
  • Odpowiedz