Aktywne Wpisy
stanley___ +49
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
#nieruchomosci #polska taki wykres dzisiaj dostałem na poparcie argumentów, że Polacy nie chcą się rozmnażać bo wygodnictwo, szkoda tylko że na tym wykresie NAJBARDZIEJ POPULARNĄ odpowiedzią wśród mężczyzn (60%) jest argument NIE MAM WŁASNEGO MIESZKANIA
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
Program wejdzie dopiero za miesiąc, w tym czasie postaraj się dozbierać 100k
@brtk122: Jeśli będą przynależne do lokalu mieszkalnego to będzie możliwość uzyskania kredytu w programie. Jeśli będzie to udział w odrębnej nieruchomości niemieszkalnej z odrębną KW to nie będzie możliwości skorzystania z programu Bezpieczny Kredyt 2%.
Jeśli osobno to czy nie będzie problemu z tym, że przekroczyłem 700k?
@korin_: Jeśli garaż jest pomieszczeniem przynależnym lokalu mieszkalnego to nie można kupić go osobno. W sytuacji, gdy cena lokalu mieszkalnego z garażem przekracza 700 000 zł lub 800 000 zł (małżeństwa i osoby z dziećmi)
(Miejsce na platformie parkingowej)
W ustawie jest napisane, że wkład własny ma być do 200k. Czy prawo do korzystania z części wspólnej nieruchomości (kupione za gotówke) jest wkładem własnym, skoro możesz je sprzedać oddzielnie od mieszkania i kupić już po zakupie?
Czy jak ktoś po kilku latach dokupi takie prawo do korzystania z części wspólnej, to nagle ono stanie się wkładem własnym? Xd
Tak samo z komórką lokatorską. Ktoś ma mieszkanie za 700k i dokupi komórkę za 5k (części wspólnej nieruchomości) to straci prawo do
@marcpol: Gruba luka ale moze celowo zrobione by dewowie nie swaniakowali z odłączaniem garazu i komórki i o----------a za dodatkowy hajs tylko wliczali w cene nierucha. Niemniej dopóki nie ma odgórnego limitu MAX
@wetorek2: Nie możesz sprzedać prawa do użytkowania miejsca garażowego czy komórki lokatorskiej, które nabyłeś jednym aktem notarialnym na jedną księgę wieczystą razem z mieszkaniem.
Pytałem się deva i na 100% można dokupić takie prawo już po zakupie mieszkania.
Ludzie się już wprowadzają, inwestycja sprzedana, a zostają komórki lokatorskie i ludzie dokupują u notariusza prawa do korzystania z części wspólnej w postaci KL
@wetorek2: @sphinxxx: W tym samym akcie notarialnym można nabyć kilka nieruchomości. W jednym akcie notarialnym może być kilka umów. Możliwość finansowania BK2 garażu lub miejsca postojowego zależy od jego formy prawnej, nie musi być to związane z liczbą aktów notarialnych. W przypadku garażu taka możliwość jest, gdy stanowi on pomieszczenie przynależne, a w przypadku miejsca postojowego w hali garażowej taka możliwość jest wtedy, gdy hala jest częścią nieruchomości wspólnej. Umowa quoad usum zapewnia wtedy prawo wyłącznego korzystania. Bywają też spotykane inne formy prawne.
@Daqnny: W takim przypadku można je kupić od razu.
@Daqnny: Jeśli są to miejsce postojowe które nie są pomieszczeniami przynależnymi to nie ma z tym problemu bez względu na ich cenę.
Jeśli natomiast są