@eugeniusz_geniusz: Kopernik mówił po niemiecku i mieszkał w Polsce: Polak! Asnyk mówił po polsku i mieszkał w Austrii: Polak! A więc: Mozart mówił po niemiecku (jak Polak Kopernik) i mieszkał w Austrii (jak Polak Asnyk), więc Mozart był Polakiem!
@eugeniusz_geniusz: kiedyś czytałem jakiś artykuł, który dość sensownie wyjaśniał, że w jego czasach to właściwie ciężko było mówić o narodowości. Urodził się i mieszkał w Toruniu, który jest teraz polski stąd możemy go uważać za naszego, ale czy on sam określiłby się Polakiem, Niemcem czy w ogóle chciałby się określać to nie wiadomo.
@StdPtr: I dzisiaj też nie jest, bo to tylko luźny umowny kwantyfikator. W zasadzie, to jakiej jesteś narodowości, określa twoje narodowe poczucie lub jego brak. Trzeba by się zapytać Kopernika, czy takowe posiada.
@eugeniusz_geniusz przecież wg prawackiej logiki ma to najbardziej sens. Pierwszym jezykiem Kopernika był niemiecki czyli był Niemcem. Tak samo jak Ukraińcy że wschodu rozmawiają bo rosyjsku więc są Rosjanami xD
Nikolaus Kopernikus (ur. 19 lutego 1473 w Toruniu, zm. przed 21 maja 1543 we Fromborku) – polski polihistor pochodzenia niemieckiego; prawnik, urzędnik, dyplomata, lekarz i niższy duchowny katolicki, doktor prawa kanonicznego, zajmujący się również astronomią i astrologiąODN: brak numeru strony, matematyką, ekonomią, ...
@eugeniusz_geniusz że nikt nie napisał xD Kopernik czuł się poddanym polskiego króla (język nie był wtedy istotny bo na zachodzie elity tez nie mówiły często w języku króla) i był katolickim kanonikiem, który organizował bodaj we Fromborku (albo Braniewie) obronę przed Krzyżakami. Kurtyna.
@kubekmonte: jako poddany króla Polskiego Zygmunta Starego (któremu dedykował m.in. Swoje dzieło "o obrotach sfer niebieskich" i z którym korespondował) osobiście dowodził obroną Olsztyńskiego zamku podczas wojny z krzyżakami. Nie ma dowodów że znał język polski, ale to niczego nie zmienia.
Jeżeli teoria względności okaże się prawdziwa to Niemcy nazwą mnie wielkim Niemcem, Szwajcarzy Szwajcarem, a Francuzi wielkim uczonym. Jeżeli natomiast teoria względności okaże się błędna, wtedy Francuzi nazwą mnie Szwajcarem, Szwajcarzy Niemcem, a Niemcy Żydem.
Kopernik czuł się poddanym polskiego króla (język nie był wtedy istotny bo na zachodzie elity tez nie mówiły często w języku króla) i był katolickim kanonikiem, który organizował bodaj we Fromborku (albo Braniewie) obronę przed Krzyżakami.
Kurtyna.
@kubekmonte 1. Język odgrywał wówczas rolę. Gdyby nie to by nie było legendy (lub nie) z "soczewica, koło, miele, młyn" 2. Był katolikiem, bo wówczas niemal każdy był katolikiem, bo dopiero Luter występował, gdy
Bycie poddanym nic nie zmieniało w kwestii etnicznosci. Czy Cabot był Anglikiem, a Kolumb Hiszpanem?
W XIX wieku nie powstała świadomość narodowa, tylko postawiono nacisk na państwa narodowe. Do tego czasu normalnym było, że różne nacje były w tych samych państwach, ale to nie oznaczało, że ludzie wtedy nie mieli świadomości odrębności etnicznej czy narodowej. Bo przecież ja mieli. Nie byli głupi czy głusi, widzieli inne obyczaje,
#rozdajo Kojarzycie akcje parę dni temu co koleś robil rozdajo z czekoladami wedla? Wygralem i przyszly pociete w pol xD powod? Ze niby bym je sprzedal ( ͡°ʖ̯͡°)
Asnyk mówił po polsku i mieszkał w Austrii: Polak!
A więc:
Mozart mówił po niemiecku (jak Polak Kopernik) i mieszkał w Austrii (jak Polak Asnyk), więc Mozart był Polakiem!
@StdPtr: I dzisiaj też nie jest, bo to tylko luźny umowny kwantyfikator. W zasadzie, to jakiej jesteś narodowości, określa twoje narodowe poczucie lub jego brak. Trzeba by się zapytać Kopernika, czy takowe posiada.
Pierwszym jezykiem Kopernika był niemiecki czyli był Niemcem.
Tak samo jak Ukraińcy że wschodu rozmawiają bo rosyjsku więc są Rosjanami xD
Kopernik czuł się poddanym polskiego króla (język nie był wtedy istotny bo na zachodzie elity tez nie mówiły często w języku króla) i był katolickim kanonikiem, który organizował bodaj we Fromborku (albo Braniewie) obronę przed Krzyżakami.
Kurtyna.
swoją drogą, to podejście coś mi przypomina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kubekmonte
1. Język odgrywał wówczas rolę. Gdyby nie to by nie było legendy (lub nie) z "soczewica, koło, miele, młyn"
2. Był katolikiem, bo wówczas niemal każdy był katolikiem, bo dopiero Luter występował, gdy
Pominąłem, bo to nic nie zmienia.
Bycie poddanym nic nie zmieniało w kwestii etnicznosci. Czy Cabot był Anglikiem, a Kolumb Hiszpanem?
W XIX wieku nie powstała świadomość narodowa, tylko postawiono nacisk na państwa narodowe. Do tego czasu normalnym było, że różne nacje były w tych samych państwach, ale to nie oznaczało, że ludzie wtedy nie mieli świadomości odrębności etnicznej czy narodowej. Bo przecież ja mieli. Nie byli głupi czy głusi, widzieli inne obyczaje,