Wpis z mikrobloga

@eugeniusz_geniusz: Kopernik mówił po niemiecku i mieszkał w Polsce: Polak!
Asnyk mówił po polsku i mieszkał w Austrii: Polak!
A więc:
Mozart mówił po niemiecku (jak Polak Kopernik) i mieszkał w Austrii (jak Polak Asnyk), więc Mozart był Polakiem!
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz: kiedyś czytałem jakiś artykuł, który dość sensownie wyjaśniał, że w jego czasach to właściwie ciężko było mówić o narodowości. Urodził się i mieszkał w Toruniu, który jest teraz polski stąd możemy go uważać za naszego, ale czy on sam określiłby się Polakiem, Niemcem czy w ogóle chciałby się określać to nie wiadomo.
  • Odpowiedz
narodowości nie była taka prost

@StdPtr: I dzisiaj też nie jest, bo to tylko luźny umowny kwantyfikator. W zasadzie, to jakiej jesteś narodowości, określa twoje narodowe poczucie lub jego brak. Trzeba by się zapytać Kopernika, czy takowe posiada.
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz: Za Wiki:

Nikolaus Kopernikus (ur. 19 lutego 1473 w Toruniu, zm. przed 21 maja 1543 we Fromborku) – polski polihistor pochodzenia niemieckiego; prawnik, urzędnik, dyplomata, lekarz i niższy duchowny katolicki, doktor prawa kanonicznego, zajmujący się również astronomią i astrologiąODN: brak numeru strony, matematyką, ekonomią, ...
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz że nikt nie napisał xD
Kopernik czuł się poddanym polskiego króla (język nie był wtedy istotny bo na zachodzie elity tez nie mówiły często w języku króla) i był katolickim kanonikiem, który organizował bodaj we Fromborku (albo Braniewie) obronę przed Krzyżakami.
Kurtyna.
  • Odpowiedz
  • 14
@kubekmonte: jako poddany króla Polskiego Zygmunta Starego (któremu dedykował m.in. Swoje dzieło "o obrotach sfer niebieskich" i z którym korespondował) osobiście dowodził obroną Olsztyńskiego zamku podczas wojny z krzyżakami. Nie ma dowodów że znał język polski, ale to niczego nie zmienia.
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz:

Jeżeli teoria względności okaże się prawdziwa to Niemcy nazwą mnie wielkim Niemcem, Szwajcarzy Szwajcarem, a Francuzi wielkim uczonym. Jeżeli natomiast teoria względności okaże się błędna, wtedy Francuzi nazwą mnie Szwajcarem, Szwajcarzy Niemcem, a Niemcy Żydem.
  • Odpowiedz
  • 3
Kopernik czuł się poddanym polskiego króla (język nie był wtedy istotny bo na zachodzie elity tez nie mówiły często w języku króla) i był katolickim kanonikiem, który organizował bodaj we Fromborku (albo Braniewie) obronę przed Krzyżakami.

Kurtyna.

@kubekmonte
1. Język odgrywał wówczas rolę. Gdyby nie to by nie było legendy (lub nie) z "soczewica, koło, miele, młyn"
2. Był katolikiem, bo wówczas niemal każdy był katolikiem, bo dopiero Luter występował, gdy
  • Odpowiedz
  • 1
@kubekmonte
Pominąłem, bo to nic nie zmienia.

Bycie poddanym nic nie zmieniało w kwestii etnicznosci. Czy Cabot był Anglikiem, a Kolumb Hiszpanem?

W XIX wieku nie powstała świadomość narodowa, tylko postawiono nacisk na państwa narodowe. Do tego czasu normalnym było, że różne nacje były w tych samych państwach, ale to nie oznaczało, że ludzie wtedy nie mieli świadomości odrębności etnicznej czy narodowej. Bo przecież ja mieli. Nie byli głupi czy głusi, widzieli inne obyczaje,
  • Odpowiedz
@Halbr: O ile się nie zgadzam, to przedstawiłeś bardzo ciekawy punkt widzenia. Lubię szerokie spojrzenie, łap plusik.
  • Odpowiedz