Aktywne Wpisy

tortellonizsosem +211
Biznes po polsku odc. 2137
Restauracja w Krakowie „pod Wawelem”, w ciągu godziny ruch ok 500 klientów. Około 1,5h stania w kolejce do wejścia, na wejściu informacja, że awaria terminala płatność tylko gotówką. Ciekawostka - awaria trwa już od dobrego pół roku. Podczas płatności otrzymujesz oczywiście rachunek kelnerski.
Biedny przedsiębiorca ma tych restauracji ok 5-7 w całej Polsce. Przypominam ok 500 osób na godzinę bo restauracje są wielkie. To co widzicie na
Restauracja w Krakowie „pod Wawelem”, w ciągu godziny ruch ok 500 klientów. Około 1,5h stania w kolejce do wejścia, na wejściu informacja, że awaria terminala płatność tylko gotówką. Ciekawostka - awaria trwa już od dobrego pół roku. Podczas płatności otrzymujesz oczywiście rachunek kelnerski.
Biedny przedsiębiorca ma tych restauracji ok 5-7 w całej Polsce. Przypominam ok 500 osób na godzinę bo restauracje są wielkie. To co widzicie na
źródło: Zrzut ekranu 2025-12-23 o 17.11.13
Pobierz
vieniasn +74
dziś ponury los wylosował mi że dostałem duży kawałek sernika od sąsiadki której prawie nie znam
źródło: 1000048286
Pobierz

Przecież nie będę zaciskał pasa i odmawiał sobie wszystkiego byleby tylko za kilka lat kupić jakąkolwiek klitkę, podczas gdy mam obecnie najwięcej energii do realizowania hobby (oczywiście, są to wydatki konsumpcyjne) i dzięki brakowi zobowiązań w postaci hipoteki jestem człowiekiem elastycznym. Co jeżeli znajdę pracę w innym mieście? To się przeprowadzam. Mam ochotę pomieszkać za granicą? Robię to i kropka. Bez zbędnego stresu, że mnie zje ratka i wyląduję pod mostem.
Uważam też, że warto popróbować różnych regionów/miast, poszukać miejsca dla siebie o ile nie trzyma nas np. konieczność opieki nad schorowanym członkiem rodziny czy jakiekolwiek inne zobowiązanie losowe. Ja np. nie czuję przywiązania do jednego miejsca i rozumiem osoby, które są przywiązane do swojego miejsca urodzenia, ale ja na przykład nie wiem gdzie chciałbym zamieszkać w dłuższej perspektywie - żyłem w Szczecinie, na Śląsku, w Trójmieście i rozglądam się dalej.
Oczywiście piszę z punktu widzenia osoby, która nie może liczyć na wsparcie finansowe ze strony rodziny i muszę ten cały bajzel zwany dorosłością ogarniać sam. Przy okazji dziękuję za przeczytanie długiego wysrywa mojego autorstwa xd
P.S Zawodowo cały czas do przodu, stopniowo wspinam się po drabince i nie narzekam na zarobki. Natomiast wszystko tak drastycznie odjeżdża, że uznałem, że nic nie muszę i tyle. Co najwyżej mogę, jak mi się będzie chciało.
#nieruchomosci #polska #ekonomia #kredythipoteczny
Dobrze zarabiam ale nie stać mnie. W sumie to nie muszę
Chciałbym też zaznaczyć, że nie jestem z plemienia micka XD
Ja wiem, że na wykopie każdy jest programistą 30k (zwaloryzowane niedawne 15k) i może sobie pozwolić na lokum po kilku miesiącach klikania, ale czasem się zapominam i zerkam na bardziej reprezentatywną
Przed plandemią byłoby okej, teraz niestety te pieniądze zostały zjedzone przez drukowane pieniądze.
Ceny mieszkań idą w górę, landlordowi za wynajem trzeba płacić i ten kredyt wcale już tak drogo nie wychodzi xd
@wetorek2: zgadzam się co do drugiej części, pierwszą nie wiem skąd wziąłeś. I tak, uzbieranie w tym kraju w pojedynkę 150 tysięcy złotych to nie jest bułka z masłem.
Jak mieszkasz z rodzicami to spokojnie odłożysz. Robiąc w
Druga sprawa, że kredyt na 30 lat
@mat0707 no dzięki mordo za radę, żeby wegetować za 1000 zł miesięcznie i młodość spędzić na nadgodzinach w zapierdzianym kołchozie.
@kimunyest95 @Chris_Karczynski @wetorek2 @mat0707 @mat0707 @CePeK @Ranger Generalnie to nie warto się zajeżdżać w imię czegokolwiek. Natomiast mieszkać gdzieś trzeba, a za darmo to raczej będzie o to trudno (chyba, że z rodzicami,