Wpis z mikrobloga

#telefony ? #ios #iphone > #android + #windows

Po nastu latach na iPhone i obecnie z 13-tką, w międzyczasie drugim podejściu do Maca przekonuję się do powrotu na Androida. Wszystko jest do zaakceptowania, ale nie rozłączający się hotspot co 5 minut na Windowsie (na Macu nigdy, ale tam jedynie appki Wiadomości i Przypomnienia im się udały), głupiejąca i dziczejąca Siri która z miesiąca na miesiąc działa gorzej i która polskiego i tak nigdy się nie doczeka.

Teraz kilka pytań głównie do Androidowców:
1. Kupując iPhone powiedzmy drugi najnowszy, nawet podstawowy model (13-tkę kupiłem po premierze 14-tek) mam spokój na kilka lat - nie będzie idealnie ale sprawnie. Na ile lat będzie komfort działania i aktualizacje przy Androidzie?
2. Jaki w budżecie mniej więcej 3k? Na razie patrzę na Asus Zenfone 9 i Pixel 7 ze względu na wymiary. Nie potrzebuję telewizora, dlatego wszelkie ultra / max / hiper / tablet - nie. ODPADA SAMSUNG - miałem 2 podejścia i zawsze same problemy. Aparat żeby miał 0,5 i 2x a najlepiej 3-4x optycznie.
3. Lepiej iść w średnią półkę nową czy jakiś flagowiec sprzed 2 lat?
4. Jaka alternatywa dla appki Przypomnienia z iOS, z którą będzie współpracowało "Ok Google Przypomnij mi o x za 2 godziny"?
5. Czy jest coś w Androidzie co może mnie zniechęcić do zmiany i lepiej, żebym został na iPhone?
6. Jak jest z appką Łącze z telefonem na Windows? Jest to w ogóle warte uwagi? Jakieś alternatywy? Chodzi głównie o SMSy. Od biedy ogarnę WhatsAppa chociaż niechętnie.
Eshirael - #telefony ? #ios #iphone > #android + #windows 

Po nastu latach na iPhone...

źródło: Zrzut ekranu 2023-05-01 131332

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy jest coś w Androidzie co może mnie zniechęcić do zmiany i lepiej, żebym został na iPhone?

@Eshirael: sporo, mnóstwo śmieci, szczególnie samsung, problemy z bezpieczeństwem, mulący z czasem system
  • Odpowiedz
  • 1
@kurozaurus: Właśnie w tym momencie oglądam porównanie 6a vs 6 vs 6 pro, zdecydowanie skłaniam się ku 6a. Na 7a nie będę czekał, ale jak będę zadowolony to będzie upgrade na 7a albo 8a. Jak nie przypadnie do gustu to sprzedam i wrócę do iPhone. Z tym wsparciem idealnie.

Dzięki wszystkim!
  • Odpowiedz
@Eshirael ostatnio chwilę testowałem łącze do Windows i wywaliłem po dniu. Wkurzające powiadomienia, niestabilne łącze. Chcesz zrobić coś więcej to i tak trzeba telefon odblokować. Daj sobie z tym spokój i udawaj że nie ma takiej aplikacji
  • Odpowiedz
@Eshirael:
1. Używałem Samsunga S10 jeszcze do początku 2023 i było ok.
2. W tym budżecie mimo wszystko polecam S23, a skoro nie samsung to Pixel.
3. Zależy od telefonu, ja wolę flagowce.
4. Android ma wbudowaną apkę do przypomnień, ta na iPhone jest znacznie ładniejsza/fajniejsza.
5. Raczej nie
6. KDE Connect, Samsung ma też swoją apkę ale tylko na Windowsa i nie testowałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@saycool: ostatecznie wziąłem pixel 6a. Totalnie nie chodzi o budżet bo jak sprzedam 6a i iPhone 13 to nówkę 7 pro bym miał, ale za duże są… ostatecznie zobaczymy w jakim kierunku pójdę ale android w porównaniu do ostatniego podejścia kilka lat temu bardzo na plus.

Próbuję na nowo przekonać się do wbudowanych przypomnień na Androidzie. Jest lepiej bo kiedyś nie było opcji sortowania po dacie.
  • Odpowiedz
  • 0
@saycool: Każdy system ma swoje uroki ale niedługo będę rozpisywał porównanie bo jest cała masa pierdół, które czynią Androida o niebo wygodniejszym, a dla Apple wprowadzić to wszystko to nawet nie jedna bazowa aktualizacja. Dramat. Ale uwaga, do września odkryją split screen.
  • Odpowiedz
  • 0
@saycool: to może znasz rozwiązanie jednego braku na androidzie. Na iOS miałem porobione skróty. Pisałem @@ od razu wrzucało mi maila. Pisałem kontoo od razu wklejało numer konta. Robiłem skróty typu dd - uśmiechnięta emotka. Android ogarnia?
  • Odpowiedz