Wpis z mikrobloga

#biedanonim
Czy mięso usmażone na patelni bez dodatku tłuszczu ma tyle samo kalorii co upieczone?
#pytanie #kalorie #dieta



· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.

  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: na logikę to różnica wynosi tyle ile tłuszczu ile da się wytopić. A to może być ciężkie do policzenia, bo zmiennych (sposób pieczenia lub smażenia, rodzaj mięsa) jest dużo.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przyjmuje się, że gotowanie nie zmienia kaloryki potraw.
więc jeżeli na patelnię i do piekarnika wsadzasz dokładnie to samo, to po obróbce kaloryka zostanie identyczna. kwestia tego, co ci się z takiego mięsa wytopi tu a tu, i ile z tego wyrzucisz.
  • Odpowiedz