Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b4a3: Ja 3 lata się uczę i szukam pracy w frontendzie i do tej pory nie udało mi się znaleźć, nie mówię tutaj o zleconkach na boku na jakąś "stronkę". Były też takie firmy - głównie zajmujące się reklamą i marketingiem - co oferowały robotę ale najniższa krajowa a potem zobaczymy - więc rezygnowałem.

Mój kumpel pracował całe swoje życie jako sprzedawca "nart" stwierdził że siada i się uczy czegoś.
  • Odpowiedz
@kodecss hmm nie chce oceniac, ale nie uwazasz ze moze na poczatek byloby dobrze wziac jednak ta minimalna, a po 3-4 miesiacach napewno by cos.dolozyli. Ale generalnie leciałby Ci tzw. commercial experience ktore jest dzis na wage zlota
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kodecss Ile masz lat ?@RomskaPaloUl_Laputa @NieRozumiemIronii
Co myślicie o UX Designer? Ostatnio mi się ciągle wyświetla niski próg wejścia, trzy miechy i super pieniądze xd Próg rzeczywiście trochę niższy ?
  • Odpowiedz
@b4a3: Zacząłem się uczyć Javy jak miałem 39 lat. Jak wystartowałem z szukaniem pracy, zaczął się ten cyrk z covidem. Robotę dostałem po ok. 2 latach nauki kodzenia (sporo się uczyłem). Niedługo stukną mi 2 lata jako Java dev.
Także da się ale nie jest łatwo. Igrzyska śmierci. Trzeba poświęcić masę czasu na naukę. I na dużą kasę na początek nie można się nastawiać.
  • Odpowiedz
@b4a3: odpuść, rozejrzyj się po grupkach na Facebooku dla początkujących związanych z IT i zobaczysz narzekanie ludzi na brak ogłoszeń dla juniorów. Sytuacja teraz jest taka, że masz po 600-1000 CV na jedno miejsce. Szanse dla ludzi z ulicy do wejścia w IT dawno się skończyły za sprawą masowej ilości bootcampów i narracji o zarabianiu 15k na rękę. Do tego teraz jest taka sytuacja, że nawet osoby doświadczone mają problem
  • Odpowiedz
@lxst i na te 1000 CV dziesięć osób napisze ci fizzbuzz, dwie zrozumią rekursję a jak masz szczęście to może jeden z nich się nie zesra po zobaczeniu pointera na trzy gwiazdki, i będzie poprawnie sprawdzał error code po wywołaniu funkcji.

Możesz mugoli posyłać na kursy ale magii w krwi im nie przybędzie.

@b4a3 front end, bo to co zrobisz nie musi nawet do końca działać - jak np. wykop
  • Odpowiedz
@Slavcel rozumiem Cie. Ale skoro dzisiaj jestesmy na etapie za jest 200-300 chetnych na jedno miejsce, to niestety staje sie to normalne ze. dana firma schodzi z oczekiwan finansowych, bo po prostu jest tyle chetnych ze ktos sie znajdzie.
  • Odpowiedz
@b4a3: Jak koledzy wyżej piszą UX/UI zmysł artystyczny, do tego z tego co wiem średnio druga najmniej zarabiająca gałąź w IT. Gdybym ja miał się zacząć uczyć to raczej jak wspomniano (również wyżej) jakaś analiza danych - SQL, python. W tym przypadku zaczynają już segregować kandydatów na tych po studiach kierunkowych i na tych bez.
  • Odpowiedz
@Slavcel: @Volantie @b4a3
Grubo ponad 90% QA którzy starają się wejść na rynek pracy, to testerzy manualni, ogłoszenia dla testerów w 100% manualnych stanowią mniej niż 5% ogłoszeń dla QA.
Więc albo od razu wchodzisz z solidnymi podstawami programowania i jakąś biblioteką do automatyzacji, albo bierzesz na siebie ryzyko, że pierwsze pracy możesz nie znaleźć nawet w kilka lat. Dodatkowo, tester manualny jest coraz częściej orany i w
  • Odpowiedz
@diarrhoea:
Aż ciężko naprawdę w te rzeczy uwierzyć. Naprawdę są ludzie skłonni sami zapłacić firmie, żeby budować doświadczenie komercyjne? Przecież oni sami w ten sposób robią sobie pod górkę, coraz bardziej dobijając rynek juniorów w tym segmencie.

Chociaż mnie nic nie zdziwi, ostatnio comarch wystartował ze swoim bootcampem, koszt ok 12-13k, gdzie ileś tam osób może* znajdzie pracę po tym
Przecież oni jeszcze na tym zarobią
  • Odpowiedz
@Volantie

Ja się aż tak nie dziwię, moim zdaniem to jest pokłosie właśnie tego, że wszyscy mówili przez te wszystkie ostatnie lata, że chodzi tylko o to, aby wejść do branży, a później to już złote góry. I za te tylko potencjalne złoto ludzie są w stanie pracować i jeszcze dopłacić, bo traktują to po prostu jako inwestycję z dużą stopą zwrotu, a im potencjalnie korzystniejsza inwestycja się wydaje i więcej
  • Odpowiedz