Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu pytałem o #esp #arduino #esp8266

https://wykop.pl/wpis/68567539/chcialbym-sobie-zrobic-stacje-pogodowa-z-czujnikie

Jak już się zacząłem brać po roku to arduino zmarło, brak komunikacji po USB - sypie błędami i nie idzie tego naprawić, mimo iż wczoraj działało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale myślę "dobra, #!$%@?ć to". Czy ESP8266 to taki sam komputerek jak arduino? Mogę go programować, podpinać piny etc? Czy mój obecny zestaw pierdyliarda czujników, ledów, wyświetlacz 16x2 podejdzie pod to? Jaką wersję tego ESP brać?
@NewEpisode +1
Chciałbym sobie zrobić stację pogodową, z czujnikiem na zewnątrz. Co mogłoby posłużyć za sterownik przesyłający dane do arduino w środku, oraz zasilanie tego? Niestety nie mam możliwości pociągnięcia prądu, myślałem o #18650 wraz z ESP - dobrze myślę?

#arduino #elektronika
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ESP8266

@NewEpisode: nie bierz tego bo nie jest wspierane i wiele library nie jest pod to już tworzone. Bierz ESP32

Czy ESP32* to taki sam komputerek jak arduino

@NewEpisode: lepszy, 2 rdzenie i ma pełne wsparcie arduino od twórców tego MCU czyli espressif
  • Odpowiedz
@NewEpisode: ESP32 faktycznie jest lepszy od ESP8266. Jednak pogłoski o tym, że coś nie działa na tym starszym układzie są mocno przesadzone. U mnie działają bezproblemowo non stop takie rzeczy za $2: Wemos D1 mini.
Z zalet ESP dodałbym jeszcze zegar (80MHz vs 16MHz) i niższy pobór mocy. Pamiętać trzeba też, że większość peryferiów dedykowanych dla Arduino pracuje na 5V, a ESP natywnie na 3.3V. Ale do tej pory
  • Odpowiedz