Wpis z mikrobloga

@Wykopaliskasz: To samo było na rondzie w Tarnowie do wjazdu na A4. Pan Dworak zrobił nawet specjalny odcinek o nim i po niedługim czasie od emisji pasy na rondzie zostały przemalowane tak że pojazd 2 ma zawsze pierwszeństwo nad 1.
@Wredna_pomarancza

Według mnie do powyższej sytuacji konfliktowej nie powinno nawet dojść, skoro czerwony widzi niebieskiego, to nawet nie wjeżdża na rondo.

Dlaczego nie wjeżdża skoro ma swój pas wolny, a niebieski jedzie innym pasem?

Jeśli niebieski nie sygnalizuje zmiany pasa to można założyć, że jedzie dalej lewym.

W punkcie kolizyjnym oboje są już na rondzie i w razie stłuczki winny jest niebieski ponieważ nie można zjeżdżać z ronda (skręcać w prawo) bezpośrednio
@brass Pierwszeństwo ma oczywiście niebieski bo czerwony ma znak ustąp pierwszeństwa przejazdu. To nie jest zwykle rondo więc twój wywód na ten temat mija się z prawdą i jest bezcelowy. W moim mieście mam bardzo podobna sytuację gdzie po prostu w pewnym momencie "zlewają" się do siebie dwa pasy ruchu i ten po prawej pomimo, że nigdzie nie wjeżdża czy nie zjeżdża a jest to prosta droga ma przed tym połączeniem się
W moim mieście mam bardzo podobna sytuację

@HaSSaN: Pokaż zdjęcie tej sytuacji. Na pewno jest na mapach google. Zobaczymy, czy rzeczywiście podobna. Już jeden użytkownik wyżej, @peeteer, pisał, że w całej Polsce jest pełno rond z takim samym oznakowaniem, a jak poprosiłem o wstawienie przykładów, to już nic nie napisał.
@Wykopaliskasz: tak btw odbiegając od tematu, tak mnie teraz naszło, to że tu tyle ludzi mówi, że to trudna sytuacja, to nic nie znaczy. uczestniczyłam już tu w dyskusji, gdzie ludzie zażarcie twierdzili, że trzeba dawać kierunkowskaz, kiedy jedziesz prosto na skrzyżowaniu z pierwszeństwem łamanym... więc to, że wykopki się o coś kłócą nie nadaje temu zbytniej wagi. Myślę, że gdybyś pokazał to skrzyżowanie instruktorowi jakiemuś, czy znawcy prawa, to nie
@Wykopaliskasz Nie ma problemu ale wtedy liczymy, że przeprosisz za to iż wprowadzasz ludzi w błąd. Dam Ci zdjęcie wieczorem jak będę na PC bo z telefonu mi się nie chce kombinować. Poza tym @Wredna_pomarancza wkleila praktycznie identyczną sytuację jak u mnie, tylko zamiast stop masz ustąp pierwszeństwa przejazdu.
@HaSSaN: Mam przepraszać za to, że poprosiłem o podanie źródła tego, na co się powołujesz? Jesteśmy tutaj, żeby ustalić fakty, bo każdy może się spotkać z tym rondem, a nie po to, żeby pisać cokolwiek.
@Ziutek_Grabaz no dobra, ale miejscu kolizyjnym, że tak to nazwę, niebieski zmienia pas i jest zmuszony w takiej sytuacji @lotos10 nareszcie osoba, która zna przepisy, ale kiedyś było w programie drogówka i w przypadku kolizji czerwony dostałby mandat, ja osobiście bym nie przyjął
tu masz zdjęcie z mojego miasta. Masz stop i mimo, że pas jest wolny, musisz ustąpić tym z lewej co by zapragnęli zmiany pasa. A przecież to oni zmieniają pas, co nie? :)

@Wredna_pomarancza: no, ale to zależy w którym miejscu nastąpi kolizja.

Zatrzymujesz się, widzisz, że nikt nie zamierza zmieniać pasa, wjeżdżasz na niego, a następnie będąc już na nim pojazd uderza w dwój lewy bok - nie ty jesteś
bo przepis mówi, że pierwszeństwo ma pojazd na skrzyżowaniu. jak skręcasz w lewo na kolizyjnym, to puszczasz samochody i uważasz, bo samochód skręcający w prawo też może zająć dowolny pas.

@Wredna_pomarancza: yy no tak, ale co to ma do sytuacji z ronda?
@Krupier: a czym jest rondo jak nie skrzyżowaniem? Oczywiście, że ty jesteś winny, bo nie ustąpiłeś komuś, kto na tym skrzyżowaniu był. Co innego jeśli oboje jedziecie już na rondzie, ale Ty na to rondo wjeżdżasz, tak jak Ty wjeżdżasz na skrzyżowanie, które pokazałam na zdjęciu.

No trudno, według mnie to oczywiste, a już niedługo mam nadzieję dowiemy się rozstrzygnięcia z oficjalnych źródeł. :)
@Krupier: Ty zapytam wg Twojego zdjęcia. Wyobraź sobie, że żółty skręca w prawo na skrzyżowaniu, a niebieski wtedy zmienia pas na skrajny prawy. Rozumiem, że wg Ciebie żółty ma pierwszeństwo bo niebieski zmienia pas? Ale chodzi mi o skrzyżowanie, a nie dojazd do posesji.