Wpis z mikrobloga

#sieci #router #siecikomputerowe
Mam stary router od UPC ubee evw3226. Chcialbym go uzyc jako rozszerzenie zasiegu wifi czyli podlaczyc go po kablu do glownego poczatkowego routera/modemu. Problem w tym ze ten drugi router ubee ma wejscie na kabel antenowy wiec musialbym kabel rj45 podlaczyc do ktorejs wtyczki no i udalo mi sie ogarnac w ustawieniach ze da sie przelaczyc go na bridge mode ale czy to na pewno to czego szukam? Czy moze bridge powinien byc na poczatku a nie na koncu?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niko444: olej ten bridge mode, wyłącz na nim dhcp, ustaw ręcznie wolne IP ze swojej puli i podłącz go do głównego routera żółtym gniazdkiem. i będxie ok.
  • Odpowiedz
  • 1
@Jarek_P dzieki wykaczenie dhcp na drugim ruterze zadzialalo a co do przypisania adresu ip dla drugiego rutera w pierwszym ruterze to konieczne? To po to zebym potem mogl wchodzic w ustawienia drugiego rutera? Bo mam z tym problem jak juz usune z drugiego rutera dhcp to nie wiem jak wejsc w opcje drugiego rutera tak samo poerwszy ruter w ogole nie widzi adresu ip/mac drugiego rutera wiec nie moge go przypisac
  • Odpowiedz
  • 0
@Pomarancza008 a nie pamietam nawet juz. Chyba tak jak pisałem nic nie ustawialem jedynie dhcp wylaczylem i podlaczylem kabel od neta do jednego z wyjsc lokalnych. Niby działa chociaz czasem cos net swirowal na glownym i rozlaczalo
  • Odpowiedz