Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siodemkaxx: było sprzedawać zaraz po żniwach w dobrej cenie a nie czekać. Zaryzykowali i przespekulowali. Typowa giełda i nagle płacz ze janusze maja straty. Chcieli wydawać Freda to teraz fred wydymał ich.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: to jak nie opłaca się bycie rolnikiem to nie ma obowiązku w tym roku zasiewu. Ja mam 30lat a 3 razy zmieniałem już branże. Rolnik nie jest skazany całe życie na role. A prawda jest raka ze rolnicy przelicytowali a teraz płaczą i chcą za nasze pieniądze realizować swoje wyimaginowane zyski.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: konkurencja jak najbardziej jest uczciwa. Ja teraz handluje uszczelkami samochodowymi i 3/4 rynku zalane jest tanimi produktami z Chin! I co? Mam blokować miasto z kolegami z branży bo Chińczyk produkuje taniej?? Jeśli rolnikowi się nie opłaca niech nie sadzi. Rynek wyreguluje sie sam.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: i jeśli ukraińskie zboże jest tańsze to ja chce to tańsze!! Chce Wszystko to co jest tańsze! Paliwo, pustaki czy metalowe śrubki! Tak samo chleb! A rolnik ze Szczecina może iść do normalniej pracy na etat lub założyć jakaś inna działalność.
  • Odpowiedz
konkurencja jak najbardziej jest uczciwa. Ja teraz handluje uszczelkami samochodowymi i 3/4 rynku zalane jest tanimi produktami z Chin! I co? Mam blokować miasto z kolegami z branży bo Chińczyk produkuje taniej?? Jeśli rolnikowi się nie opłaca niech nie sadzi. Rynek wyreguluje sie sam.

@Tomekmoskwa: a czy produkcja uszczelek jest regulowana w UE i środki wykorzystywane w jej produkcji? czy jakość tych produktów jest kontrolowana i musi spełniać wymagania? jeśli
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: Ale to jest zboże jak każde inne. Często nawet i lepszej jakości niż to polskie. Tylko rolnicy już nie widza jak tłumaczyć swoje działania to wymyślają bajki o złej jakości.
  • Odpowiedz
smacznego glifosadu życzę

@zenek-stefan1: Byś chociaż poprawnie glifosat napisał. Wiesz w ogóle, że nie jest on zakazany w UE? W dodatku jest on normalnie w stosowany w Polsce do zasuszenia zboża? Pisanie w taki sposób, by udowodnić "słabą jakość" ukraińskiego zboża jest po prostu głupie, ale cóż czego można oczekiwać po trollu.

Komisja Europejska przedłużyła europejską rejestrację substancji czynnej glifosat o rok, do 15 grudnia 2023 r.

https://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/103/rejestracja_glifosatu_jest_decyzja,33160.html
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: czyli jako producent uszczelek nie mam nic do powiedzenia. Otworzyłeś temat na wykopie żeby pogadać sobie z rolnikami. Będzie się klepać po plecach. Prawda jest taka ze rolnicy w sprawie zboża działają na niekorzyść całego społeczeństwa. Interesuje ich tylko chwilowy zysk i maja pretensje to wolnego rynku. To tak jakby w sprawie wysokich cen paliw stać po stronie Orlenu i bronic wysokich marż. Debilizm. Dla naszego dobra i interesu
  • Odpowiedz
@Tomekmoskwa nie ma czegos takiego jak wolny rynek, jest nieuczciwa konkurencja i brak prawidłowego działania organów państwa, czego ty nie rozumiesz? to tańsze zboze wpływa do polski od ponad pół roku, czy mąka i chleb w tym czasie potaniały czy moze ich cema w------a w góre?
jesli dla ciebie dla 35mln polakow korzystne jest spożywanie zatrutego nieprzebadanego jedzenia to zycze zdrowia i nie pozdrawiam xD
  • Odpowiedz