Aktywne Wpisy
Kgdygryhy +132
#frajerzyzmlm
Gościu mi makaron na uszy nawija że zarabia kupę kasy po czym wysyła mi konto demo. 😀
Gościu mi makaron na uszy nawija że zarabia kupę kasy po czym wysyła mi konto demo. 😀
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
#buddyzm #medytacja
Goenka to taki gość, a jego vipassana to jego vipassana. Wg mnie wystarczy, że znajdziesz jakieś jego nagranie na którym tłumaczy o co mu chodzi. Bezpośrednio najlepiej.
Możesz też przejrzeć #krishnamurti bo z tego co na szybko sprawdziłem, to mają zgodne podejście do medytacji.
Jeśli faktycznie są ze sobą zgodni, to możesz
https://wykop.pl/wpis/67521129/pytanie-krishnamurtiego-do-uczonego-buddyzmu-schol
2. Z punktu widzenia samej praktyki jest to
Zwykły mnich studiował dharmę i praktykował buddyjską moralność -- te ponad 250 reguł monastycznych zawartych w pratimoksa. Nie musiał medytować jak nie czuł ku temu
I to jest wlaśnie różnica pomiędzy naszą medytacją a medytacją buddyjską. My medytujemy by osiągnąć spokój, wyciszyć się, poczuć się dobrze, jako komunia z naturą, dla poszukiwań duchowych, aby zmniejszyć cierpienie. A buddysta medytował dla całkowitego ustania cierpienia poprzez całkowite ustanie pragnień -- dla nirvany.
Krishnamurti negował metodyczne, mechaniczne formy medytacji. Medytacje samą w sobie promował. Cała jego działalność, polegała na tłumaczeniu czym jest prawdziwa medytacja.
Krishnamurti promował medytację jako formę bycia, a nie formę ćwiczeń, rozrywki, relaksacji.
Na załączonym filmie, od oznaczonego momentu, rozmawia z uczonym buddyzmu odnośnie buddyjskiej medytacji, a na filmach, które wysłałem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Satipatthāna
To nieprawda.
Pierwszą systematyzacją była Szlachetna Ośmioraka Ścieżka. Ostatnie dwa człony to 7. Sama Sati (right mindfulness) i 8. Sama Samadhi (right
@Nemayu: również nie mogę się z tym zgodzić. Całe nauki buddy, wyszczególnienie i opis takich rzeczy jak jhany, skażenia, wskazania, ośmioraka ścieżka, wchodzący w strumień, arahant, poziomy przebudzenia, są moim zdaniem właśnie konkretnym i szczegółowo opisanym systemem. Ale mogę się mylić, nie jestem specjalistą i w jakimś tam stopniu
@Dreampilot: Budda praktykował tę unię przed przebudzeniem?