Wpis z mikrobloga

Cześć. Mógłby ktoś wyjaśnić czym jest vipassana Goenki lub odesłać do jakiś źródeł? W sensie chciałbym zrozumieć fenomen tej praktyki i dlaczego dużo ludzi się tego podejmuje oraz może dowiedziałbym się czegoś ciekawego co można zaimplementować u siebie.
#buddyzm #medytacja
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Budda praktykował tę unię przed przebudzeniem?

Nie, Budda praktykował jeszcze inny wcześniejszy model (oparty na 4 jhanach, śamatha nie wymaga takiej głębokiej absorpcji -- wystarczy tzw. "koncentracja dostępu") ale już bardziej zbliżony do modelu śamatha-vipassana. Czytaj tą suttę od momentu jak Budda opisuje jak praktykował 4 jhany (nie musisz czytać całości), tj. od "So when I had taken solid food and regained strength, then ....."

https://www.accesstoinsight.org/tipitaka/mn/mn.036.than.html

"The
  • Odpowiedz
@Dan188 Źle napisałem jeśli chodzi o samadhi, powinno być:
Samadhi (koncentracja, Culadasa w TMI tłumaczy jako stable attention) jest techniką poprzez praktykowanie której osiąga się jhany (w sanskrycie dhyana, meditative absorption -- głębokie stany medytacyjnego pochłonięcia). Z pierwszej sutry którą linkowałem wynika że Budda praktykował jhany.
W późniejszym buddyzmie jhany odchodzą w zapomnienie i samadhi służy do osiągnięcia śamathy.
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot: jeszcze ciekawe jest podejście różnych frakcji(w theravadzie) co do jhan. Niektórzy uważają, że jedyne prawdziwe jhany to te "powstające" gdy przerzucisz całe skupienie na wizualną nimitte. Przykładowo Ajahn Brahm promuje taki rodzaj medytacji. Trenujesz skupienie na oddechu, aż do pojawienia się wizualnej nimitty i potem ją wykorzystujesz jako oddech poprzez nią wchodząc w stany wchłonięcia. Mi się osobiście wydaje, że jednak takie pojmowanie nie jest do końca zgodne z
  • Odpowiedz
@Dan188 To ścieranie się frakcji dotyczy problemu jak głębokie i trudne do osiągnięcia są jhany (sutta style jhanas vs. Visuddhimagga style jhanas) a nie jaki obiekt medytacji służy do ich osiągnięcia. Wg mojego czytania tych kilku kluczowych sutr to sutry opisują a nawet definiują jhany ale nie opisują jak je osiągnąć, jakiego obiektu użyć. W tamtych czasach tego nauczał osobiście guru a nie recytacja sutr, jakiś opis czy książki.
Ajahn Brahm
  • Odpowiedz