Wpis z mikrobloga

Mirasy pewnie ceny mniejszych mieszkań dobiją do max kredytu 700k/800k, a myślicie, że większe mieszkania, które już teraz są za około 1mln też zdrożeją? W podobnym stosunku jak te mniejsze mieszkania? Nie złapię się na ten limit, potrzebuję większe mieszkanie, więc kminie czy kupić mniejsze jak taka okazja czy sobie wziąć kredo na większe za 6-8 miesięcy jak jeszcze trochę gotówki dozbieram.

#krakow jak cos

#nieruchomosci #kredythipoteczny #kredyt2procent #bezpiecznykredyt #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie
  • 12
  • Odpowiedz
@nick230: Ja mam takie same dylematy, ale chyba kupię po prostu większe - wolę na spokojnie wybrać niż się licytować z dynamicznymi Mariuszami. Moim zdaniem na rynku tych za około milion i wyżej będzie dalej zastój.
  • Odpowiedz
@nick230: kierunek północ. Ludzie którzy miel trudność ze sprzedażą mniejszego mieszkania teraz będą mogli sprzedać stare w dobrej cenie i kupić większe. Jak nie będzie fajnych mniejszych to i większe też się sprzeda.
  • Odpowiedz
Mirasy pewnie ceny mniejszych mieszkań dobiją do max kredytu 700k/800k

@nick230:
Skąd pomysł, że mniejsze mieszkania dobiją do maksymalnego poziomu dla tego kredytu? 1.5-2 lata temu stopy były jeszcze niższe i to takie warunki były dostępne powszechnie. Teraz jakiś margines załapie się na 2%+marża ale wieszczycie jeszcze większą pompę.
  • Odpowiedz
@nick230: No jestem ciekawy jakie będzie podejście do zdolności - raty malejące to i mniejsza zdolność. I co w razie nadchodzącego kryzysu i bezrobocia? Państwo będzie spłacało wtedy całą ratę za Mariuszków?XD
  • Odpowiedz
@vateras131: myślę ze to skrót myślowy, ale lepsze mieszkania za np. 550k na bank dobija do limitu, bo why not, jeśli są dobre to zejdą w tych pieniądzach. Wrzody może tez chwilowo skoczą ale miejmy nadzieje ze ich akurat nikt nie weźmie xD A kto szukał mieszkania, powinien wiedzieć jak mało jest tych, które warto brać pod uwagę w określonym przedziale cenowym.
  • Odpowiedz
@nick230:
Pierwsze primo: co to znaczy lepiej? Lepiej niż przy stopach 0%?
Drugie primo: mieszkanie z tego programu kupuje się na minimum 10 lat, a nie na chwilę więc byle szkoda kupować byle gównianą mikrokawalerkę bo później jej za szybko nie będzie można zamienić na coś większego.
  • Odpowiedz
@nick230: hype na ten program jest większy niż realne jego skutki. Ludzie mówią, że ten program jest dużo korzystniejszy niż hehe 0% odpalony w latach 2020/2021, bo teraz inflacja 18%.
Inflacja jest liczona wstecz co oznacza, że jeśli liczysz na „zysk bo inflacja Ci kredyt zdewaluuje” to inflacja za rok w sierpniu musi wynieść 18%.
Druga rzecz to, że inflacja Ci nie do końca dewaluuje kredyt, bo to że olej czy
  • Odpowiedz