Wpis z mikrobloga

Dokładać ten sam model RAMu czy dopasować parametrami i elo? Zawsze mam wątpliwości, to serio najgorszy podzespół do wyboru xD Laptop nie obsłuży nic szybszego niż 2666 w dual channel a przy zapełnionych wszystkich czterech slotach spadnie do 2400.

Pytam przyszłościowo bo już na ten moment Samsung jest słabo dostępny, za rok czy dwa bym chciał dokupić kolejne dwa moduły to będzie lipa.

#laptopy #komputery
L3gion - Dokładać ten sam model RAMu czy dopasować parametrami i elo? Zawsze mam wątp...

źródło: 2023-03-30 15_54_04-HWiNFO64 v7.42-5030 @ HP HP ZBook 15 G5 - Podsumowanie systemu

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3gion: Dobrze widzę, że chcesz 4x16?
Moduły wyglądają na dwustronne / dual-rank, dołożyłbym takie same (w sensie po 16 kostek na jeden moduł). Takie same w sensie podstawowe timingi, co do reszty nie powinno być problemów, ze względu na niską częstotliwość pracy... Tu jest sporo większe pole do "dogadania się" pomiędzy modułami, niż przy 3200+
  • Odpowiedz
  • 0
@JestemKrzysio: @LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie Obecnie mam tylko jeden i chciałbym iść w 2 x 16GB a jak przestanie wystarczać za X czasu no to 4 x 16GB.

a czy ty przypadkiem nie masz i tak tylko jeden kanał obsadzony który leci na 2400?

Faktycznie mi się pomyliło:

note: Only two DIMM configurations run at 2400 MHz. Four DIMM configurations run at 2133 MHz.
  • Odpowiedz