Wpis z mikrobloga

#koronawirus #zdrowie #kleszcze

https://portal.abczdrowie.pl/padl-rekord-zakazen-kzm-wystarczy-uklucie-od-tego-momentu-nie-mozna-zrobic-juz-nic

Czy w związku z tym nie powinien być już wprowadzony obowiązek chodzenia w szczelnym kombinezonie?
Może warto także rozważyć miękki przymus szczepienia na kleszczowe zapalenie mózgu a tym co tego nie zrobią odebrać smak życia?

30 marca przypada Ogólnopolski Dzień Świadomości o Kleszczowym Zapaleniu Mózgu to idealny dzień na wprowadzenie obostrzeń na początek na dwa tygodnie.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pieniek1991: Jako iż sam przeżyłem chorobę KZM to jestem zdania, że najlepiej jest informować o takiej możliwości jak szczepienia, nakaz szczepień jestem przeciwko... Chyba, że była by sytuacja, że nie 1% kleszczy miało byc wirusa, a tak 20-30% to wtedy obstawiam, że wiele krajów w tym USA ustawowo nakazały by szczepienia na KZM.
  • Odpowiedz
@Pieniek1991: Bo kurna miałem wtedy 7 lat i nie bylem szczepiony xd
Uwierz mi, ze gdyby kleszcze z KZM stanowily 20% czlyi 20 razy wiecej niz obecnie, to zachorowan i pobytow w szpitalu mialbys na peczki. Koszty leczenia w stanach i w europie bylby by takie ze postawili by jakies kroki by temu przeciwdzialac.
  • Odpowiedz