Wpis z mikrobloga

@Gopnik: mam zamiar na przyszłą zimę natrzaskać jakichś przetworów, sałatek z cukinii, kimchi, ogórasy a ze świeżych warzyw to bazować na warzywach korzennych.
Czyli tak jak się w naszym klimacie robiono dawniej. Nie będę przepłacał za jakieś jałowe szklarniowe papryki z Maroka.
  • Odpowiedz
@Gopnik: Na południu Europy i w Afryce gdzie teraz się produkuje ,,egzotyczne" warzywa i owoce są problemy natury klimatycznej.

Może i drogo, ale przynajmniej bez limitu 3 pomidorów na osobę jak w UK xD
  • Odpowiedz
@Gopnik: Tak rok temu wyglądały zasiane w naturalnym dla siebie terminie krzaki papryki w kwietniu. Tegorocznych nie pokaże bo jeszcze nie wyrosły.

To co kupiłeś wyrosło w ogrzewanej szklarni, stąd ta cena.

Te drobniejsze i bardziej włochate to pomidor.
K-S- - @Gopnik: Tak rok temu wyglądały zasiane w naturalnym dla siebie terminie krzak...

źródło: Screenshot_157

Pobierz
  • Odpowiedz
@Gopnik: gdzie to kupiłeś, że tak drogo? ja ostatnio taką paprykę za 3.99 zł brałem w Stokrotce, nie wiem po ile czosnek ale raczej razem 12 by nie wyszło XD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@K-S- no jak jest sezon na pomidory to mam krzaki zasadzone w ogródku. Lecz 8zl za jedną paprykę to dla mnie mocna przesada. Wiadomo nie ma sezonu. Z kolei jak była kampania buraczana to cukier tak czy siak kosztował 6zl xD
  • Odpowiedz
@Gopnik: Papryka waży pewnie około 300g, cena pewnie ok. 18zł/kg czyli za paprykę niecałe 6zł, czosnek 3zł max
Chyba, że kupujesz jakieś eko bio vip warzywa to może i 12 zł xD
@StdPtr za 3,99 to albo nie za duża (wg google duża papryka waży 270g) albo jakaś promka (chociaż nie znam cen ze Stokrotki bo byłem ostatnio nigdy) , czosnek i tak zawsze kupuję w 5 paku, więc
  • Odpowiedz
@F_Ogot: te limity w uk można wsadzić między bajki tak na prawdę. Jeszcze z żadnym limitem się nie spotkałem, warzywa u mnie dostępne praktycznie o każdej porze dnia. Mocno rozdmuchana afera przez media tak jak z paliwem. Najwiecej o tym mówi się w Polsce
  • Odpowiedz
@Gopnik:
Aż sprawdziłam, w Szwajcarii 1kg papryki czerwonej kosztuje 4,90 chf, więc ok 300gr to 1,47 chf. Czosnek 0,5 chf za sztukę. Razem 1,97 chf, kurs 4,78 zł za 1chf i mamy ok 9,42 zł. A zarobki 4-5 razy większe xD
  • Odpowiedz
cena pewnie ok. 18zł/kg

@getresh: gdzie taka cena? Wezmę skrzynkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
We Wrocławiu w Auchanie papryka czerwona 25zł/kg. Carrefour identycznie.
  • Odpowiedz
@Ogau: W Lidlu według gazetki ze stycznia 14,99zł/kg bez promocji , co ciekawe widzę też w styczniu wersję BIO w paczkach po 400g i wychodzi bez promki właśnie 25zł/kg - ale wiadomo, wyższa cena za pakowanie i za bycie BIO
  • Odpowiedz