Wpis z mikrobloga

Witajcie ponownie Mireczki! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po tym jak ostatnio spodobał się Wam Zinger z KFC postanowiłem, że nagram coś o podobnej tematyce :) Dziś chciałbym zaprezentować film w którym pokażę jak przygotować burgerki, które zna chyba każdy bywalec McDonalds:

- Cheeseburger,
- Jelapeno Burger
- Hamburger


Zestaw trzech kanapek w szybkim 5 minutowym filmie- bez gadania :) Buły jak z poprzedniego filmu tylko mniejsze żeby bardziej przypominały orginał, prosty sos majonezowy i jelapeno. Keczup z maka ( ͡ ͜ʖ ͡)

Zapraszam do oglądania ( ͡° ͜ʖ ͡°) i subowania #mickiewiczgotuje

Dopiero raczkuję więc wszelkie uwagi mile widziane :)

#gotowanie #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #jedzenie #jedzzwykopem #foodporn #mcdonalds #burger #tworczoscwlasna #chwalesie #youtube
wylaczenaamen - Witajcie ponownie Mireczki! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po tym jak ostatnio spodobał...
  • 32
  • Odpowiedz
@wylacze_na_amen: wiem że to przepisy raczej dla kogoś, kto zaczyna swoją przygodę w kuchni ale jak masz takie chude mięso wołowe, to domiel tam trochę tłuszczu wołowego a najlepiej to kup coś bardziej tłustego (20%-25%) bo mięso na burgery się grilluje a nie smaży na takim oleju. Nie wyciskaj go tak tą łopatką pod koniec bo będzie suchar.
  • Odpowiedz
@wylacze_na_amen: to wyrabianie ciasta to chyba tak długo, aż przestanie przyklejać się do dłoni, a nie jak w napisach "aż ciasto zacznie przyklejać się". Wg mnie lepiej jak jest dograne gadanie, bo wtedy łatwo na bieżąco w kuchni cofnąć filmik i słuchać bez patrzenia na ekran.
  • Odpowiedz
@wylacze_na_amen: mam tylko pytanie o bułki. Robisz ciasto drożdżowe na mleku i te bułki po upieczeniu wyglądają jak bułki maślane. Nie są słodkie??? Bo ja robiłem ciasto na bułki z wodą zamiast mleka
  • Odpowiedz
1. smażenie zamarynowanych papryczek? To bez sensu, nic na tym nie zyskujesz.
2. o ile podsmażanie papryki to całkiem dobry pomysł [ja bym opalił nad palnikiem, ale to wyższa szkoła jazdy], to już późniejsze wygotowywanie - bez sensu, tylko odparowujesz sobie smak i nic nie zyskujesz.
3. po co solić i pieprzyć mięso na patelni? Przy burgerach można posolić i dopieprzyć mięso przy "wyrabianiu".
Można też zaszaleć i dodać inne składniki - musztarda, suszony czosnek, drobno posiekaną kolendrę... Wtedy nie będzie trzeba przyprawiać na patelni
4. znowu lejesz olej jak do passata. A przy kotletach na burgera wystarczy 4-5 kropel i rozprowadzić pędzelkiem
5. znowu zimna patelnia
  • Odpowiedz