Wpis z mikrobloga

@DeutscheGesetze nie uzywalem ryżowaru ale nie widze sensu. zawsze dajesz 2 razy tyle wody co ryżu objetosciowo. np szklanka ryzy i 2 szklanki wody. gotujesz pod przykryciem i zawsze wychodzi tak że ryż wciaga cala wode. Woreczki to gowno, rozmoczona breja z tego wychodzi, a nie ryż.
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze: już samo użycie dobrego ryżu "na wagę", a nie workowanego paścia da niesamowitego kopa w smaku. Masz setki różnych odmian. Popróbuj, a ryżowar fajna sprawa, chociaż i bez niego da się dobry ryż uwarzyć,
  • Odpowiedz
@zodiakalny_debil: Z tym że ryż w woreczkach to kupa się zgadzam w 100%, ale ryżowar jest świetnym rozwiązaniem, bo po skończeniu gotowania utrzymuje ryż ciepły.
A przy okazji gotowania w garnku to wystarczy, że będziesz gotował przez 10 min. Później wyłączasz gaz, zamieszasz i przykrywasz pokrywką i zostawiasz na kolejne 10 min i sam dojdzie.
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze używam od ponad roku ale z innej firmy. Dobra sprawa, kiedy masz kilka zadań w kuchni bo nie wymaga uwagi. Ryż gotuje dobrze pod warunkiem dobrania odpowiednich proporcji ziaren i wody. Nie polecam do kaszy gryczanej, nawet przy niewielkiej ilości składników potrafi przepuścić wodę otworem na parę.
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze: Kupuj ryżowar. Nawet nie ma co prównywać z woreczkami. Nie wiem ile ten z fotki kosztuje. Ja mam jakiś Sencor za 70 PLN ( początkiem zeszłego roku) i daje rade bez problemu. Naciskasz przycisk i tyle.. a ryż wychodzi super i do 6 godzin ci podgrzewa po ugotowaniu. Aha. Kasze też spoko wychodzą. Polecam.
A ryże Royal Tiger czy Royal Dancer to już w ogóle inny świat. Znajomy Wietnamczyk mi
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze: Skoro jadasz ryż kilka razy w tygodniu, to jasne że ryżowar jest dobrym rozwiązaniem.
Jak zostało wspomniane, da się ugotować ryż normalnie w garnku, ale przy ryżowarze nie musisz stać, pilnować, kontrolować temperatury, sprawdzać czy nie kipi, patrzeć czy woda się nie wygotowała, irtd.
Wsypujesz ryż, wlewasz wodę, a maszyna odwala całą robotę.
Tylko ryż musisz mieć dobry, bo kiepski ryż zawsze będzie kiepski, choćbyś nie wiem w czym go
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze: U mnie by stał, przy gotowaniu sypkiego ryżu najważniejsza jest ilość wody i swój sposób gotowania.

Płuczę 4, 5 razy pod zimną wodą, zalewam zimną wodą metodą "na palec", doprowadzam do wrzenia + 2 minuty caly czas mieszając, po tym czasie przykrywam garnek, ściągam calkowicie z ognia i po 15 minutach jest ideolo, ryzowar nie potrzebny :)
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze: Bierz i się nie zastanawiaj. To się zawsze przyda. Tylko zainwestuj w coś ciut lepszego niż chińszczyzna popchana do promocji na market, bo się rozczarujesz. Przeglądam oferty i taki Tefal Classic czy Sencor SRM 0650SS wygląda bardzo ok.
  • Odpowiedz
ale taki gotowany w woreczkach.


@DeutscheGesetze:
Wystarczy kupić taki w worku 1kg, myć i gotować normalnie w garnku (z małą ilością wody) i żaden ryżowar niepotrzebny.

ryżowar nie potrzebny


@Blinddy:
Za to podręcznik do gramatyki języka polskiego dla klas I-III, jak najbardziej.
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo Głowy nie dam ale jestem prawie pewien, że to działa na innej zasadzie niż timer. Mam najtańszy ryżowar i w zależności od ilości ryżu oraz dolanej wody to czas się różni, a zawsze kończy gotować gdy woda wyparuje.

@DeutscheGesetze Ja też miałem obawy, że to bedzie kolejny kuchenny elektrosmiec, ale okazało się inaczej. Zdecydowanie czuć różnicę w jakości ryżu i zawsze wychodzi taki sam przy zachowaniu proporcji ryż/woda. Oczywiście można robić
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze: Kiedyś ryż gotowałem w garnku jak wszyscy wyżej polecają, ale nigdy mi nie wyszedł taki jak z mojego ryżowaru. Teraz jak robię ryż, kasze jęczmienną czy gryczaną to tylko w ryżowarze. A ryżowar kupiłem drogi, bo trochę podjarany jakimiś koreańskimi gadżetami (Yum Asia Kumo 1L), nie mam porównania do tańszych (pewnie tak samo działają), ale jestem zdecydowanie zadowolony. Dużo osób wspominało o tym, żeby kupić dobry ryż, bo taki tani
  • Odpowiedz
@OcelotEater: @PilotChemitrialsa a z ciekawości ile trwa gotowanie ryżu w ryżowarze?

Tak informacyjnie to jakimś alternatywnym półśrodkiem jest parowar, większy ale na raz oprócz ryżu możesz robić warzywa i mięso.
Nie ma opcji utrzymywania ciepła i niestety czas robienia ryżu długi bo ponad pół godziny, szczególnie jak robisz razem z mrożonymi warzywami. Nie możesz solić w maszynie, musisz po przygotowaniu. Ale ryż wychodzi z niego super.
  • Odpowiedz
@DeutscheGesetze ja mam jakiś najtańszy ryzowar który dostałem od mojego kooperanta z Chin. Korzystam non stop i uwazam ze to gamechanger. Jeśli nie zagraci ci kuchni to kupuj i się nie zastanawiaj.
  • Odpowiedz