Wpis z mikrobloga

/mireczki, szukam kogoś kto umie piec chleb żytni.

za cholerę nie wychodzi mi. kiedyś próbowałem na drożdżach, wczoraj na zakwasie.
o ile skórka jest spoko i nawet chleb ma ładny dźwięk, to potem okazuje się, że w środku jest zakalec, a do zjedzenia nadaje się tylko 1cm wierzchniej warstwy.

jakieś bardzo sprawdzone przepisy poparte doświadczeniem macie, albo jakąś ścieżkę edukacyjną?

pomocy.

chleb żytni pełnoziarnisty chciałbym zrobić, ale mi nie idzie...

#gotujzwykopem #pieczzwykopem #kuchnia
  • 9
@strikingsurface: zacznij mierzyć temperaturę w piecu, by mieć pewność że pieczesz w odpowiedniej. Zacznij także mierzyć temperaturę wewnątrz chleba po jego wyjęciu, by mieć pewność, że nie ma zakalca. Powinieneś celować w przynajmniej 90*C wewnątrz chleba.
@nieinoinotylko: no dobra, ale od podstaw
Robię chleb na zakwasie
Mąka pełnoziarnistą,
Chleb z foremce nawet wyrósł,
1h w 200 lub 210 stopniach (już nie pamiętam ile było wg przepisu)
A w środku kupa.
Masz sprawdzony przepis?
Brioszki i kajzerki na drożdżach mi ładnie wychodzą, ale chleb żytni na zakwasie to jakaś czarna magia....
@neales: to jeszcze zaznaczę, że nie miałem zakalca + poduszka powietrzna pod chlebem, ale ładnie wypełniony cały bochenek. Ile powinien rosnąć zakwasowy żytni? Jeden przepis podaję 10h, drugi tylko 2.
Rozrzut jest spory.
Mąka użyta to pełnoziarnistą 2000.
Dziś zostawiam na całą noc, jutro rano do pieca wrzucę.
@neales: to lepiej powiedz który jest sprawdzony:D
Wczoraj robiłem domowy chleb żytni na zakwasie, ze słodki blog.
W środku była glina.
Piekarnik raczej dobrze trzyma temperaturę (różowy piecze bezy regularnie) i sobie chwali.