Aktywne Wpisy
vofeen +11
Od ponad 3 lat robie nocki w cukierni u prywaciarza. 6 dni. Nie mam nawet 4k na rękę.
Wczoraj trafiła mi się oferta pracy, którą chciałem wykonywać już dawno.
Niedawno zwolnił się u nas dobry pracownik, który wszystko potrafił zrobić, był wszechstronny. Teraz zostało nas dwóch i wiem, że jeśli ktoś z nas się zwolni, to szef będzie miał mokro. Zresztą jestem aż nadto empatyczny, bo nie chce zostawiać kumpla z jakimś
Wczoraj trafiła mi się oferta pracy, którą chciałem wykonywać już dawno.
Niedawno zwolnił się u nas dobry pracownik, który wszystko potrafił zrobić, był wszechstronny. Teraz zostało nas dwóch i wiem, że jeśli ktoś z nas się zwolni, to szef będzie miał mokro. Zresztą jestem aż nadto empatyczny, bo nie chce zostawiać kumpla z jakimś
youngP +25
juz niedlugo... latające minusy lata i sk*rwysyny matki natury
za cholerę nie wychodzi mi. kiedyś próbowałem na drożdżach, wczoraj na zakwasie.
o ile skórka jest spoko i nawet chleb ma ładny dźwięk, to potem okazuje się, że w środku jest zakalec, a do zjedzenia nadaje się tylko 1cm wierzchniej warstwy.
jakieś bardzo sprawdzone przepisy poparte doświadczeniem macie, albo jakąś ścieżkę edukacyjną?
pomocy.
chleb żytni pełnoziarnisty chciałbym zrobić, ale mi nie idzie...
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #kuchnia
Parę przepisów z mirko znajdziesz tutaj:
http://mirkoprzepisy.tuptuptup.pl/search/&q=żytni
Robię chleb na zakwasie
Mąka pełnoziarnistą,
Chleb z foremce nawet wyrósł,
1h w 200 lub 210 stopniach (już nie pamiętam ile było wg przepisu)
A w środku kupa.
Masz sprawdzony przepis?
Brioszki i kajzerki na drożdżach mi ładnie wychodzą, ale chleb żytni na zakwasie to jakaś czarna magia....
Rozrzut jest spory.
Mąka użyta to pełnoziarnistą 2000.
Dziś zostawiam na całą noc, jutro rano do pieca wrzucę.
Wczoraj robiłem domowy chleb żytni na zakwasie, ze słodki blog.
W środku była glina.
Piekarnik raczej dobrze trzyma temperaturę (różowy piecze bezy regularnie) i sobie chwali.