Aktywne Wpisy
Zubern +66
Ukradziono mi rower o wartości około 3000 zł. Zgłosiłem sprawę na policję. Mam nagrania, na których widać złodzieja. Poniżej zamieszczam foto. Kradzież miała miejsce we Wrocławiu w okolicach aquaparku/Wroclavi. Rower przypiąłem do stojaka rowerowego pod klatką schodową na zabezpieczeniu typu sprężynka (niestety używałem jej tylko do krótkotrwałego przypięcia roweru, żeby nie wozić się z ciężkimi łańcuchami...). Kradzież nastąpiła w niecałą godzinę od przypięcia roweru. Zakładając, że przechodził tamtędy bez sprzętu zaraz po
Intercity ma JavaScripcie nazwy funkcji i zmiennych po polsku:
function czyWybranoPsa() {
var isPies = false;
var bil_dod_psy_arr = [17, 18, 19]; // psa,
Tak jak wyżej. Jak masz kod po angielsku to polskie IC, może rozwijać i serwisować, robić audyty bezpieczeństwa tylko polska firma na psychotropach, a tak bez problemu mogłaby to robić inna tańsza firma z zagranicy + jak IC wprowadzi płatność dla klientów zagranicznych przy pomocy paypala czy stripe to nie będzie mieszania się między normalnym kodem, a kodem tworzonym dla PKP.
Możliwe, że firma która to pisała jest normalna
MISRA istnieje nie bez powodu:
V2506. MISRA. A function should have a single point of exit at the end.
Nie muszą, ale zmienne w JS i tak są hoistowane przynajmniej
var
którego oni używają, więc samo definiowanie zmiennych na górze scopa nie musi być złąSłuszna uwaga, jak to ukradłem z wpisu z 2018 roku, i w 2020 ktoś we wpisie zauważył, że naprawili, teraz jest:
var czyWybranoPsa = false;
var biletyDodatkowePsyRodzaje = [piesTyp.PIES, piesTyp.PIES_ASYSTENT, piesTyp.PIES_PRZEWODNIK];
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Deykun: wiesz, słaba firma prowadząca audyty bezpieczeństwa, dla której ma znaczenie to, że nazwy zmiennych wyrażone są w w tym a nie innym języku, czy w ogóle wyrażone są w jakimkolwiek języku. Bo to nie od brzmienia słów zależy, co robi kod, prawda?
@Marmite: to zupełnie nie jest problem. Problemem jest to, czy kod jest bezpieczny i czy jest optymalny.