Wpis z mikrobloga

Cześć, pytanie do motoryzacyjnych świrów od kogoś, kto ... nie jest fanem motoryzacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

chodzi o ford S-max mk I - sugerowany dla modelu rozmiar na oponeo to 215x60 r16 ale auto zakupiłem z oponami wymiarach 235x45 r18

osobiście poza względami estetycznymi nie widzę żadnych zalet tak dużej felgi... widzę natomiast same wady...
- opony są drogie,
-ponoć (nie wiem czy to prawda, słyszałem od wulkanizatora) te niskoprofilewe opony często lubią pękać z boku - co by się zgadzało - a po tym opona jest do wyrzucenia
- trudniej założyć łańcuchy (które też są droższe)

Pytanie czy są jakieś plusy tak dużej felgi w S-maxie? Czy na moim miejscu pozbylibyście się dużych felg i kupili mniejsze?

#motoryzacja #felgi #opony #samochody #ford #smax
  • 8
Czy na moim miejscu pozbylibyście się dużych felg i kupili mniejsze?

@brightit: oczywiście. Wieksze opony , maja mniejszy profil, ktory musi przenosic wieksze obciazenia. Takie opony daja lepsza wydajnosc na rownej drodze dobrej jakości, ALE ZAPEWNIAJA MNIEJSZY KOMFORT. Poza tym opony o duzym profilu piszcza (ostrzegaja kierowce) zanim puszcza przyczepnosc w zakrecie, opony o niskim profilu po prostu zrywaja - nie jest to zalecane osobom, ktore nie wiedza o co kaman.
@brightit: 16" trochę baloniaste, na zimę by były ok, a na lato 17". Jeśli auto traktujesz po prostu jako środek transportu, to 16" też powinny dać radę. Ja bym sprzedał te 18" i kupił 17" z wielosezonowymi oponami. Ale 16 też się sprawdzą przy normalnej jeździe.