Wpis z mikrobloga

Najlepszy w tym bulwersie prawaków robactwem jest fakt że pierwsze akty prawne zezwalające na wprowadzenie w obieg produktów spożywczych z robaków na terenie Unii pojawiły się w 2021:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A32021R0882

Wtedy to dopuszczono larwy mącznika młynarka w różnych formach (całej lub sproszkowanej) do spożycia.
Rok temu firma z Holandii Fair Insects B.V. uzyskała zezwolenie na wprowadzenie na rynek produktów ze świerszcza domowego (Acheta domesticus). W styczniu tego roku takie pozwolenie dostała firma o Cricket One Co. Ltd. - prawica spała.
Prawica obudziła się jak wyemitowano jej materiał w TVNie którego rzekomo nie ogląda.

Firma robakizpaki.pl od ponad 1,5 roku prowadzi sprzedaż owadów za pośrednictwem internetowego sklepu. Ceny tych produktów - takich jak mąka świerszcza domowego są zaporowe. Żaden Janusz w piekarni nawet nie pomyśli żeby do chleba dosypać mąki ze świerszcza gdyż jest ona zbyt droga (ponad 20 zł za 100g). Nawet jeśli hodowla robaków rozwinie się w Polsce, będą musiały spełniać rygorystyczne normy HACCP - dla takich wyrobów wyjątkowo ostre. Spowoduje to znacznie wyższą cenę niż w przypadku zwykłej mąki. Reasumując, będzie to po prostu fancy wyrób znacznie droższy od standardowej mąki i będzie oznaczony gdyż rozporządzenie KE tego wymaga - wbrew mitom powielanym na Facebookach i innych tego typu platformach dezinformujących za pośrednictwem mas:

Cytat z:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/%3Furi%3DCELEX:32022R0188%26from%3DEN&ved=2ahUKEwjvo8jEno79AhVxmYsKHfkPD4sQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw3KHZvInGie4Oqw4I0R6aZe

Nowa żywność jest oznaczana
w ramach etykietowania zawiera-
jących ją środków spożywczych
jako »mrożony Acheta domesticus
(świerszcz domowy)«, »suszony/
sproszkowany Acheta domesticus
(świerszcz domowy)« w zależnoś-
ci od zastosowanej postaci.
2. W ramach etykietowania środ-
ków spożywczych zawierających
mrożoną, suszoną lub sproszko-
waną postać Acheta domesticus
(świerszcza domowego) zamie-
szcza się informację, że składnik
ten może powodować reakcje
alergiczne u konsumentów, u któ-
rych stwierdzono alergię na sko-
rupiaki, mięczaki i produkty
z nich uzyskane oraz na roztocza
kurzu domowego.
Informację tę zamieszcza się
w pobliżu wykazu składników.
[koniec cytatu]

#neuropa #4konserwy #bekazkuca #bekazprawakow #polityka
  • 4
@Normie_Lurker O tym nawet już nie wspominam. Ale co na ten temat może wiedzieć osoba, która spała na biologii/chemii, a nauczycielkę która wpisywała jej do dziennika pałę za niewiedzę, nazywała p#$%ą.
@Niewiem111 Nie za grosze, bo mąka ze świerszczy hurtowo jest o około połowę tańsza niż poznańska i jest ograniczenie w zawartości produktu w rozporządzeniu - max 10% suchego proszku jeżeli o pieczywie mówimy.

mąka ze świerszczy:
https://m.alibaba.com/product/1600506951016/Chapul-Cricket-Flour-100-Pure-Cricket.html?spm=a2706.7843667.0.0.54f24bc33o8hwS&prepage1=enalibaba%3A%2F%2FoneSight%3Fbiz%3Dseo%26keyword%3Dcricket-powder

mąka poznańska
https://whurcie.eu/mlyn-zbozowy-maka-pszenna-typ-500-450kg

Ceny za 450 kg

Taniej wychodzi już mąka z Ukrainy:

http://m.agronovator.pl/tiu/ua_all/cat_290/gr_794/?fromDesktop=1

Tam podane są ceny za tonę.

Nikt nie będzie się bawił w import z Chin przy takich uwarunkowaniach, no chyba że