Wpis z mikrobloga

#programowanie #javascript #react

Czy jak chcę zrobić apkę MERN (MongoDB + Express + React.js + Node.js) to wymagane jest wyższe zrozumienie HTML-a, CSS-a i JavaScript?

Uczę się amatorsko programowania, mam postawiony cel zrobienia sobie apki opartej o stack MERN dla potrzeb IoT. Podstawy Javascript, CSS i HTML-a mam, solidny kurs Node.js mam za sobą, w trakcie MongoDB, Reacta właśnie zaczynam i tylko coś o nim czytałem.

Czy zakładając że robię w React.js warto dogłębniej wchodzić w zagadnienia związane z HTML-em, CSS-em i JavaScript na frontendzie (formularze itd) czy strata czasu bo React większość rzeczy załatwia? Wiadomo, że potem będę wracał do podstaw w ramach samorozwoju ale czy to jest coś co mnie może blokować i przy React.js powinienem wiedzieć?

Kursy robione od NetNinja, polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Podstawy IT mam ogarnięte z przyczyn zawodowych jak coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@veranoo: O tym zapomniałem napisać - z góry wiem że chce się oprzeć na jakiś bibliotekach ui componentów (w stylu Material UI etc), żeby nie robić od zera rzeczy typu buttony czy date selectory, bo z nich będę na pewno gęsto korzystał.
  • Odpowiedz
@Wegrzynski: Jak umiesz js, async, eventy, etc, to powinieneś sobie poradzić. Do stylowania polecam używać grid, albo flex layout. Generalnie nie używać starego pozycjonowania, float, margin: 0 auto, etc
  • Odpowiedz
  • 0
@cppguy: @ujdzie @Morritz @veranoo Dzięki wszystkim za wypowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wnioskuję z tego że samo rozpoczęcie zabawy z Reactem to nie jest zły pomysł, ale w między czasie tak czy siak trzeba szlifował Vanilia JS, HTML i CSS ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Do stylowania polecam używać grid, albo flex layout. Generalnie nie używać starego pozycjonowania, float, margin:
  • Odpowiedz