Wpis z mikrobloga

Czy można z powodzeniem ćwiczyć WILDA w dzień? Mam na to czas i podejrzewam że w trakcie takiej drzemki jest duża szansa na fazę REM od razu po zaśnięciu(tj.jeżeli nie ma deficytu snu głębokiego to organizm chyba nie potrzebuje go w dzień), dodatkowo nie trzeba robić rozbudzania, ale nie wiem czy ewentualnie wypracowany sposób metody w trakcie dnia przełoży się na późniejsze próby w nocy po WBTB. Może w takim przypadku lepiej byłoby uzyskiwać świadome sny tylko i wyłącznie w podczas takich drzemek, ktoś wie jak jest z długością i głębokością takich LD, są optymalne?
#swiadomysen #swiadomesny #oneironautyka #swiadomesnienie #ld #luciddream #sen #sny #hipnoza #medytacja
  • 11
  • Odpowiedz
@lovekas: Kojarzę, że cały cykl tych wszystkich faz snu (REM itp.) trwa niecałe 90 minut. Jednak faza głębokiego snu albo jakaś inna faza zaczyna się dopiero po 4 godzinach, a może wcześniej trwa na tyle krótko, że jest jej za mało, jakoś tak. Można zrobić sobie drzemkę ~90 minut, ale nie więcej, bo będzie ci się chciało spać bardziej niż przed drzemką. Trzeba się wybudzić z płytkiego snu. Można też
  • Odpowiedz
@lovekas
Raczej nie. U mnie podczas popołudniowej drzemki jest najpierw NREM1 (stan hipnagogiczny -- początek snu) który przechodzi do NREM2 (sen lekki) jak za bardzo mi się przyśnie. Gdybym nie starał się być czujny i nie wzbudził się to jestem przekonany że po pewnym czasie przeszedł bym do NREM3 (sen głęboki) itd. a więc ukończył cały cykl snu.
Ale powinieneś to sprawdzić jak to wygląda u Ciebie.
Popołudniowa praktyka jest świetna
  • Odpowiedz
@lovekas: Tu odnośnie drzemek 24 lub 30 minut.
Widziałem gdzieś film, gdzie mówił o tych 4 godzinach, ale nie mogę znaleźć. Było o tym też w jakichś artykułach, ale tego już zupełnie nie pamiętam.
Nemayu - @lovekas: Tu odnośnie drzemek 24 lub 30 minut.
Widziałem gdzieś film, gdzie ...
  • Odpowiedz
@lovekas @Nemayu @Dreampilot Nie jest to chyba możliwe, chyba że masz pofragmentowany sen, Tipharot nagrał o tym kiedyś wideo

Yes, you can WILD directly as you fall asleep. At least I have done so. It's not as likely to be successful as when you awaken from REM, but if you were sleep deprived the night before, you might catch some REM rebound. The later sleep cycles are more successful
  • Odpowiedz
@lovekas: @billuscher @Dreampilot
To chyba ten fragment oznaczony dreams i ewentualnie jeszcze REM sleeps.
Mówi tam czym się różni wczesny sen od tego później, ale nie jestem pewien czy chodzi mu o to, że fazy REM są cały czas identyczne, ale na początku jest ich po prostu mniej. Czy jednak po jakimś czasie snu, około 4h, te fazy REM też się zmieniają na głębsze, emocjonalne i że można
  • Odpowiedz
@Nemayu: Na pewno w godzinach wcześniejszych i podczas porannych drzemek ilość fazy REM jest większa, o tym pisał nawet S. LaBerge tylko pytanie czy podczas dnia, jeśli drzemka trwa mniej niż 90 min to raczej wątpliwe, mi czasem się zdarza podczas dnia głównie poranka faza REM "z odbicia" (albo jakby napisał wspomniany wcześniej LaBerge z koncentracji snu :P) śpię od 2 do 8 potem wstaje robię coś i znów zasypiam
billuscher - @Nemayu: Na pewno w godzinach wcześniejszych i podczas porannych drzemek...
  • Odpowiedz
@billuscher: @Dreampilot @lovekas
W tym wideo z posta wcześniej, w 21:14 - 30:30, jest o optymalnej ilości snu i o tych drzemkach właśnie. To co jest później oznaczone jako goggins challenge też w pewnym stopniu jest powiązane - omawiają wyzwanie 4 mile biegu, co 4 godziny, w sumie 48 mil - deprywacja snu, jej wpływ na fazy REM i skutki deprywacji REM. W sumie warto obejrzeć od początku
  • Odpowiedz