@ATAT-2: Gipsowe tańsze, równiejsze i szybciej robią no i więcej ekip robi :), ew. w pomieszczeniach mokrych można dać cementowe. Lepiej rób przed jesienią no chyba, że będziesz grzał, ale to i tak ciężej z usunięciem wilgoci szczególnie jak masz reku którego nie powinieneś odpalać zanim nie skończysz wszystkich pylących prac.
@ATAT-2: cementowo wapienne. Tylko wybierz sprawdzoną ekipę. Najlepiej obejrzyj ich wcześniejsze prace. Jak dobrze trafisz, to nie będziesz musiał robić gładzi. Dobrze zrobiony tynk CW wygląda zajebiście.
Lepiej rób przed jesienią no chyba, że będziesz grzał, ale to i tak ciężej z usunięciem wilgoci szczególnie jak masz reku którego nie powinieneś odpalać zanim nie skończysz wszystkich pylących prac.
@lobo: eh myślałem że wrzesień to bezpieczny termin. Może w takim razie przełożę na sierpień.
@ATAT-2: U mnie robili w zimie gdzie nie był dom nawet ogrzewany (jesli dobrze pamietam to w styczniu gdzie pizgało równo). Mam gipsowe wzmocnione, Dolina Nidy Zeta. Jak sie puknie w sciane mocniej to dziura/wgłębienie jest, no ale w końcu to gips. Ja generalnie jestem zadowolony.
@ATAT-2: nie wierzyłbym w słowa ze po dobrych tynkach cementowo wapiennych nie trzeba gładzi. U mnie mieli być tacy specjaliści, faktycznie można bez gładzi malować ale jest różnica w fakturze i to duża, ostatecznie i tak robiliśmy gładzie na każdej ścianie gdzie nie było płytek/zabudowy bez sufitów
@ATAT-2: U mnie cementowo wapienne kładli na początku listopada i wyschły elegancko. Nie robiłem gładzi tylko po roku dotarłem delikatnie żyrafą (w internetach niby odradzają takie zabiegi ale u mnie to na prawdę trzeba było się postarać, żeby przetrzeć. No i żyrafą zdecydowanie lepiej szło niż ręcznie bo od razu wciągała odpadający piasek i nie mielił się pod papierem). Finalnie została taka delikatna struktura i ogólnie to mi się podoba.
@ATAT-2: zalezy od siłu pukniecia, moge jakies foty porobić jak pukne mlotkiem cyz cos bo i tak musze troche z gipsem polatać xD A gdybys chciał ekipe co robi na Mazowszu (po drugiej stronie pewnie tez dojada zrobic) to moge swoją polecic, sciany równe jak stół, no ale gipsowe.
Gipsowe tańsze, równiejsze i szybciej robią no i więcej ekip robi :), ew. w pomieszczeniach mokrych można dać cementowe. Lepiej rób przed jesienią no chyba, że będziesz grzał, ale to i tak ciężej z usunięciem wilgoci szczególnie jak masz reku którego nie powinieneś odpalać zanim nie skończysz wszystkich pylących prac
@KONONOWlCZ: Filtry stożkowe to powinno się mieć cały czas, a reku załączasz później aby ci się rury nie zasyfiły. Co do tynków w zimę to problem jest taki, że woda w nich może zamarznąć i tynki zaczną pękać no i nie ma to jak wilgoć w zimnym pomieszczeniu bez wentylacji grzyb może łatwo wejść.
@ATAT-2: cementowo wapienne łata się tak samo jak gipsowe- ubytki uzupełnia się tym samym towarem, z którego jest zrobiony tynk. Ewentualnie jeszcze Goldband dobrze się sprawdza. Najpóźniej po łataniu trzeciej dziury nabierzesz wprawy. Jest jeszcze jeden duży plus tynku cementowo wapiennego- zupełnie inaczej odbija światło. Gips, czy inna gładź, jako że jest gładka to skupia światło. Niektórzy mówią na to, że świeci jak psu jajka. Tynk cementowo wapienny odbija światło w
@lobo: powinno się mieć, bo tak mówią jakieś normy, czy powinno się mieć, bo tak mówię ja? ;)
no i ja CI tylko piszę, co zaobserwowałem na swojej budowie, że więcej syfu na głównym filtrze mam po zdjęciu filtrów stożkowych już po budowie, gdy w środku jest na błysk, niż jak miałem filtry w czasie wykańczania wnętrza gdzie syfu w budynku było, że hej.
Tak, szlifowałem gładzie mając włączoną rekuperację. Nic
@KONONOWlCZ: Bo tak producenci reku zalecają nie ma na to norm. W teorii gładzie bezpyłowe (czyli te co opadają przy szlifowaniu) nie zostaną wciągnięte, ale i tak to niepotrzebne ryzyko.
@lobo: uważam, że to tak jak z rowerami MTB., w papierach mojego "górala" za kilkanaście tysięcy w gwarancji producenta jest klauzula zrywajaca gwarancję gdy rowerem będzie jeżdżone po piasku i pylących drogach szutrowych ;)
Powoli ogarniam następny etap budowy czyli tynki wewnętrzne. No i, tradycyjnie, stoję przed dylematem.
Cementowo - wapienny czy gipsowy (a może jakiś mniej popularny)?
Jakie są plusy i minusy oprócz tych najczęściej powtarzanych w internecie? Najlepiej z własnego doświadczenia.
Kilka informacji o moim budynku:
1. Tynkowanie zlecam ekipie
2. Ściany zewnętrzne z betonu komórkowego, działowe z Silki
3. Czas schniecia nie jest dla mnie ważnym kryterium, będę je robić na jesień jako ostatni etap tego roku.
4. Wykończenie ścian - w pokojach malowanie (we własnym zakresie), w łazienkach płytki (nie wszędzie)
5. W domu rekuperacja, ogrzewanie podłogowe (jeśli coś to zmienia)
PS
Może macie do polecenia ekipę z Mazowieckiego?
#budujzwykopem #budowadomu #budowa #remontujzwykopem
@lobo: eh myślałem że wrzesień to bezpieczny termin. Może w takim razie przełożę na sierpień.
@Fudgehog: Nie brzmi to zachęcająco.
@bb89 ale cementowo wapienne trudniej łatać jak coś się stanie, dobrz ekojarze?
Minus
Pytam o to, co kolega @przemowg napisał. Wszelkie poprawki czy przeróbki widać.
A gdybys chciał ekipe co robi na Mazowszu (po drugiej stronie pewnie tez dojada zrobic) to moge swoją polecic, sciany równe jak stół, no ale gipsowe.
@ATAT-2: @lobo: można pozakładać filtry stożkowe do anemostatów, i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że się sprawdza. Ja tak
Jest jeszcze jeden duży plus tynku cementowo wapiennego- zupełnie inaczej odbija światło. Gips, czy inna gładź, jako że jest gładka to skupia światło. Niektórzy mówią na to, że świeci jak psu jajka. Tynk cementowo wapienny odbija światło w
no i ja CI tylko piszę, co zaobserwowałem na swojej budowie, że więcej syfu na głównym filtrze mam po zdjęciu filtrów stożkowych już po budowie, gdy w środku jest na błysk, niż jak miałem filtry w czasie wykańczania wnętrza gdzie syfu w budynku było, że hej.
Tak, szlifowałem gładzie mając włączoną rekuperację. Nic
Polecał cementowo wapienne jeśli ma być porządnie i daje gwarancje, że po jego robocie jest gotowe do malowania, nie trzeba gładzi ani nic równac.
Cena - 57 z metra :/
Za gipsowe bierze 45
Co sądzicie?