Aktywne Wpisy

Szyszkalogin +28
#przegryw #glodnyjakpies Chłop z kołchozu wrócił głodny jak pies.

WrzeCiOna +4
Czy mi się wydaje, czy w #nowywykop brakuje tej buźki
¯_(ツ)_/¯
ciekawe dlaczego (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#teoriaspiskowa, #heheszki
¯_(ツ)_/¯
ciekawe dlaczego (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#teoriaspiskowa, #heheszki
Jakakolwiek wizyta u lekarza specjalisty to 200zł. Na przykładzie losowego psychiatry, 270 PLN (!) za 15 minutową wizytę. Nawet zakładając że prywatnie robi pół etatu to wychodzi 75k na miesiąc. Przy pełnym etacie bez nadgodzin (140h) wychodzi 151k na miesiąc przychodu. Oczywiście wiadomo że są jakieś koszta (podatek 14%, ZUS, wynajem gabinetu, itp) ale i tak zostaje 100k na czysto w kieszeni na miesiąc. Gdzie normalny człowiek tyra jak wół żeby zarobić to #!$%@? 5k.
Jeszcze bardziej mnie to denerwuje bo płacę 1000zł składki zdrowotnej co miesiąc ale jak coś się dzieje to i tak muszę konowałowi płacić 200zł bo inaczej termin na NFZ za rok. Co najwyżej mogę skorzystać z usług internisty które jedyne co potrafi to truć dupę o to dlaczego się nie szczepiłem na srovida.
Tak, lekarze zaliczyli ciężkie studia i mają dużą odpowiedzialność ale nie są tutaj wyjątkiem. Może się ktoś z was wypowie jak to jest z waszymi zarobkami? Bo jak dla mnie to bez skrupułów żerujecie na nieszczęściu ludzi.
#medycyna #inflacja #zarobki #programista15k #lekarze #koronawirus #zalesie #przegryw
@Viado: Chyba ciężkie są gdy nie ma zadań w bazie XD
Oj tam mała cena jak za zmianę życia.
Tak. Każdy lekarz zarabia 150 tys. miesięcznie.
@KorwinizacjaPrzelyku: ta bo rynek znany jest z dobrego wyceniania (tiktokerka co świeci wieczorami dupą na onlyfans zarobi jeszcze więcej jak ten lekarz).
takiego erdolado 100k to nie ma XD trzeba sie o.z.a.pi.3rdal.a_ć na te 30k netto ale zle nie jest
Do tego nie każda specjalizacja jest opłacalna.
I jeszcze można by wymieniaaaać. Przy Twoich wyliczeniach to powinnam spac na kasie i wachlować się banknotami.
A nie śpię i się nie wachluję
@Viado: Ja kilka lat temu chodziłem co jakiś czas do jednego co brał tyle na początku. Do przeskoczenia, tym bardziej,że nie byłem u gościa co miesiąc, ale przeciągu chyba dwóch lat podniósł się na 400 zł za 15 minut. Było to jeszcze przed pandemią xD
Dzięki temu dziadkowie, rodzice itd. mogą powiedzieć dzieciom jak nie zepsuć rynku. Od pokoleń to działa. Wiedzą jak utrzymać to, żeby dobrze się zarabiało.
To jest całkiem inaczej niż w IT, wśród programistów.
- To zawód nieregulowany, nie trzeba mieć papiera, żeby coś robić.
-
I kawał podsumowujący te zawody (widać, że jest taki stereotyp, więc musi być w tym trochę prawdy):
Świeżo upieczony adwokat do ojca, też adwokata:
- Tato! Udało mi się skończyć tę sprawę, z którą się męczyłeś 20 lat!
- Ty idioto! Ja z tej sprawy zbudowałem dom, kupiłem trzy samochody, a Ty ją skończyłeś na pierwszej rozprawie.
@Porut: klika lobbuje ld lat, by utrzymac swoja pozycje na rynku. Trzymają łape na podaży nowych, mają układy ze wszystkimi ekipami politycznymi. W końcu każdy establishment potrzebuje lekarza dla samych siebie ;)
@Eustachiusz: 26k brutto miesięcznie, blisko 4 średnie krajowe za normalną pracę 8 godzin dziennie, bez żadnych dyżurów i dorabiania po godzinach. Bieda, panie, bieda. :(
@Eustachiusz: A ci to już chyba wręcz przymierają głodem - miesięcznie wychodzi im skromne 21k, 3 średnie krajowe. Przeżyć za to
@mk321: Bo praca w IT to przede wszystkim dzielenie się. No i za polecenie kogoś dostaje się od 2 do nawet 10 tysięcy ;P.
@Myrszula: Tak w celach informacyjnych, psychiatra w USA który eksperymentuje z tym czy da się uniknąć niedorzecznych kosztów medycyny w USA. Link: https://astralcodexten substack.com/p/from-the-mailbag
Składka
@M_Osti: a kto będzie uczył tych wszystkich chętnych? Wiesz w ogóle jak wygląda tok studiów? Teraz władze wpadły na "genialny" pomysł i otwierają medycynę na zadupiach, gdzie nie ma nawet dobrych szpitali z oddziałami - gdzie mają się uczyć ci studenci? Do jakiego prosektorium pójdą na zajęcia skoro najbliższe jest 100km dalej?
Zresztą nawet
@Viado: sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - lekarze żądają podwyżek -> nie dostają ich -> #!$%@?ą się -> idą pracować prywatnie (zwykle to jest min 1.5 etatu - 0.5 to jakaś bzdura albo emeryt) -> ty musisz iść prywatnie i płacić 200 zł -> też się #!$%@?, że musisz płacić.