Aktywne Wpisy
Nusantara +290
#wykop #moderacjacontent #gorzkiezale
Ten portal po prostu umiera. Spadek użytkowników widać najlepiej po rankingu. Gdzie parę lat temu mieć bordo to było wyzwanie wymaganego dodawania dziesiątek znalezisk lub setek komentarzy. Teraz wystarczy wejść dwa razy na główną żeby być w rankingu najbardziej aktywnych osób.
Ale najbardziej mnie boli brak jakiegokolwiek wartościowego kontentu. Czasami, z przyzwyczajenia, odpalam wykop żeby po 5 minutach przewijania go zamknąć. Jałowe komentarze
Ten portal po prostu umiera. Spadek użytkowników widać najlepiej po rankingu. Gdzie parę lat temu mieć bordo to było wyzwanie wymaganego dodawania dziesiątek znalezisk lub setek komentarzy. Teraz wystarczy wejść dwa razy na główną żeby być w rankingu najbardziej aktywnych osób.
Ale najbardziej mnie boli brak jakiegokolwiek wartościowego kontentu. Czasami, z przyzwyczajenia, odpalam wykop żeby po 5 minutach przewijania go zamknąć. Jałowe komentarze
magdalena-gaska +156
Dzień dobry kochanie, jak się spało?
Mam psu podać tabletkę Bravecto. Pies za c---a nie chce tego wziąć do pyska, a jak mu wciskam, to wypluwa (nawet jak zmieszam z karmą). Producent pisze, że nie nalezy tego dzielić, ani kruszyć. Jak mam to w takim razie psu podać?
Jakieś pomysły? Dobre praktyki?
UWAGA: Nie jest to zaproszenie do dyskusji o sensowności podawania psu tego medykamentu.
@impulstelefoniczny: dawałem mu zmieszane z karmą mięsną, którą zwykle je, w porze karmienia (głodny).
Z miski nie ruszył, a jak mu dawałem zmieszane z karmą do pyska - karmę wylizywał, tabletkę wypluwał.
Komentarz usunięty przez autora
Przez 3 miesiące w psie pływa trucizna. Może od tego zachorować na raka, na padaczkę - dołącz do grup na fb i poczytaj.
Firma od tabletki zrobiła pełną propagandę, żeby psiarze to kupowali. To jest biznes z krwią psów na rękach.
Zresztą, jakby to było zdrowe to by istniało dla ludzi już.
Mądry psiak wyczuł.
@Invisiblinio: Każda jest trucizną. Na kleszcze i z możliwymi skutkami ubocznymi dla zwierzaka. Wybiera się mniejsze zło.
@Invisiblinio: własnie dlatego napisałem, że to NIE jest zaproszenie do dyskusji o zasadności podawania tego preparatu. "dołącz do grup i poczytaj" i co jeszcze? wyłączyć TV i włączyć myślenie?
To jest 3 letni pies, który pożyje jeszcze z 7, może 10 lat. W tym czasie jest o kilka rzędów większe ryzyko zachorowania na jakies g---o odpasożytnicze, niż że mu ta tabletka zaszkodzi.
@dominowiak: Ale zadem cholernik nie chce jej żuć, chociaż dość ładnie pachnie rosołkiem.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Swojemu tak podawałem, ale teraz przeszedłem na Simparicę.
@powsinogaszszlaja: jakieś doświadczenia do porównania już?
@dominowiak: Tak. Kiedyś obroża, później bravecto, ale nie było pełnej ochrony i czasami atrakcje żołądkowe. Teraz Simparica i już ponad rok z hakiem żadnych atrakcji i kleszczy jakby na nim mniej.
@kraskaa: już zjadł, nie było zmiłuj. Musiałem stymulować żucie ręcznie. Na szczęście to JRT więc pysk mały, ale jak się wk..urzy to może udziabać XD
@powsinogaszszlaja: mój na Bravecto jedzie od ponad półtora roku, skuteczność o niebo większa od obroży. Miał 2 kleszcze, ale w sumie nie zdążyły się chyba napić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dominowiak: Mój też długo był, ale zaczęły się dolegliwości żołądkowe i trzeba było zmienić, szkoda psa.
Gdy nie było atrakcji była skuteczna. Ostatnio bayer miał z tą tabletką problemy - wprowadzali jakieś modyfikacje i na rynkach amerykańskich były chyba jakieś zastrzeżenia.
P.S. Kleszcz może się wbić nawet po tabletce, ale ma zostać ubity przez substancje krążące w psie.
@dominowiak: znam przypadki że w 3 miesiące od tabletki zdrowe młode psy zachorowały
Na pewno zdążył się napić. na tym polega trucizna, działanie - kleszcz musi się napić żeby się odczepić.
@Invisiblinio: czyli zachorowały już po działaniu tabletki, które wynosi 12 tygodni (<3 mce). Idź siać proekspercką wiedzę we właściwszym miejscu, np. Pikabudotru