Aktywne Wpisy

Kolczaneiro +59
źródło: temp_file8655782147284693117
Pobierz
Mireczki plusować, bo jak nie to wjecie co bendzie, zara Amerykę tu zrobię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#heheszki #pdk #humorobrazkowy #usa #glupiewykopowezabawy
#heheszki #pdk #humorobrazkowy #usa #glupiewykopowezabawy
źródło: IMG_1330
Pobierz

Tytuł:
Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie SzeliAutor:
Radek RakGatunek:
literatura pięknaOcena: ★★★★★★★★☆☆
ISBN:
9788366178113Wydawnictwo:
PowergraphForma książki:
e-bookKsiążka ta urzekła mnie swoją baśniowością, piękną mieszaniną realizmu i magii, historii i legend. W jednym z wywiadów z autorem mignęło mi zdanie, że nie zgadza się on z klasyfikowaniem tej powieści jako "realizm magiczny", jak czynią to niektórzy. Osobiście wydaje mi się, że fantastyka historyczna jest tu najbardziej adekwatną nazwą, jeśli już musimy podjąć się jakiejś kategoryzacji.
W "Baśni o wężowym sercu" występuje całkiem sporo postaci historycznych. Czytelnik może co nieco dowiedzieć się o realiach "chamskiego" życia w Galicji w połowie XIX wieku, a przede wszystkim ma okazję poczuć panujący tam klimat przekazywanych z ust do ust legend, wierzeń i baśni. Król węży, Mruk, czarty, rusałki. Dla bohaterów powieści istnienie takich postaci jak całkowitą normalnością.
Nie zapominajmy jednak, że w tytule pojawia się nazwisko Jakuba Szeli. Postaci kontrowersyjnej i ocenianej w skrajnie odmienny sposób, w zależności od punktu widzenia (chłopskiego lub szlacheckiego). Jak Szela przedstawiany jest w książce Radka Raka? Moim zdaniem naprawdę mistrzowsko, a magiczny zabieg zastosowany w drugiej części powieści sprawia, że obie perspektywy zostają odpowiednio uwzględnione.
W początkowych rozdziałach czytelnikowi trudno jest nie stanąć po stronie Kóby. Biedny, uciskany parobek. Poniewierany i bity przez niesprawiedliwego pana. Według legend nabył umiejętność tajemnych przemian, by pomagać chłopom i mścić się za doznawane krzywdy.
A potem niespodzianka! Autor tak poprowadził wydarzenia fabularne, że czytelnik zamiast skrajnie niesprawiedliwego i napawającego się brutalnością szlachcica, potrafi dostrzec w Wiktorynie Boguszu ofiarę.
W mojej ocenie powieść wyjątkowa, skłaniająca do wielorakich interpretacji i z pewnością warta przeczytania.
---
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #literaturapieknabookmeter #literaturapieknabookmeter
źródło: comment_16736052616RkJp3SY1xuWPGSbKsm8uq.jpg
Pobierz