Aktywne Wpisy
robert5502 +786
Dobra nowina!
Dane za rok szkolny 2023/2024: W liceach i technikach nawet 80 proc. uczniów nie uczęszcza na lekcje religii.
Podziekujmy im
#religia #bekazkatoli #szkola
Dane za rok szkolny 2023/2024: W liceach i technikach nawet 80 proc. uczniów nie uczęszcza na lekcje religii.
Podziekujmy im
#religia #bekazkatoli #szkola
bedejutro +288
To jest chyba ten słynny rezystor 01005 (0.4x0.2mm) chociaż wydaje mi się mniejszy może nawet najmniejszy występujący czyli 008004 (0.25x0.15mm). Kurła jak śmieć, dawno mnie prosty element nie zaskoczył. Ze smartwatcha zalanego wypadł.
#elektronika #elektronikadiy #lutowanie #mikroelektronika #mikrolutowanie #ciekawostki
#elektronika #elektronikadiy #lutowanie #mikroelektronika #mikrolutowanie #ciekawostki
Przed świętami pojawiła się informacja, że w Interactive Brokers pojawiła się możliwość inwestowania w amerykańskie Etf przez recurring Investment.
Przejrzałem posty na wykopie i było kilka komentarzy, że to pewnie tymczasowy bug.
Pytanie do osób, które mają konto w Ibkr i próbowały wykorzystać te opcje, czy taka możliwość została dodana na stałe?
Jestem zainteresowany miesięcznym DCAA w SCHD, jeżeli faktycznie taka opcja pojawiła się przez IBKR, jak wyglada to w praktyce? Kupujemy faktycznie fizyczny etf, czy jest to instrument oparty na SCHD? Kupno jest możliwe za dowolna kwote, czy tyko po ustawieniu kupna w opcji recurring Investment?
Jak w ogóle działa opcja recurring Investment, ustawiamy regularne zakupy za określona kwote w określonej częstotliwości, a co jeżeli nie zapewnimy środków na zakup w terminie, czy są z tego tytułu jakieś konsekwencje, czy po prostu akcje nie zostają kupione i system czeka na kolejna wpłatę?
Czytałem również komentarze jaki jest najkorzystniejszy sposób wpłaty to Interactive Brokers i tutaj znalazłem informacje, że konto w aion bank umożliwia bezpłatne przewalutowanie i bezpłatny przelew swift w USD, jedynym kosztem jest 20 zł miesięcznie za konto lub koszt alternatywny trzymania 5k pln na ich koncie oszczędnościowym.
Byłbym mega wdzięczny za inside info od osób które posiadają konto w IBKR, albo nawet zaczęły już inwestować w ten sposób. Wydaje się to bardzo ciekawa alternatywa do budowy portfela wobec europejskich ETFow, gdzie ciężko znaleźć ETFy dywidendowe choćby podobne jakościowo do amerykańskich odpowiedników.
#interactivebrokers #etf #schd #inwestycje #inwestowanie #fire #dywidenda
Można więc zakładać, że IBKR się nie ogarnął wprowadzając taką funkcjonalność na terenie EU i ją dostosuje do wymogów prawnych, a wtedy zakup ETFów z US tym sposobem nie będzie nie będzie już możliwy.
Jak Twoje inwestowanie ma się opierać głównie o ETFy z USA to zamiast kombinować na około po prostu załóż sobie konto u brokera w USA.
W Europie kupować je normalnie, w każdym kraju, bez żadnych kombinacji i problemów możesz tylko na jeden sposób - mając status inwestora profesjonalnego, wtedy np. taki Interactive Brokers daje Ci dostęp do nich i sobie handlujesz zwyczajnie, tak samo
Zdaje sobie sprawę, z podatku do zapłaty od spadku od aktywów powyżej 60k USD. Jest to spora wada, ale raczej nie do ominięcia w przypadku chęci inwestowania bezpośrednio w USA...
Długoterminowo ETFy w USA na pewno są lepszym wyborem pod względem kosztów, czy w ogóle jakości, wiarygodności wyników, historii w porównaniu do europejskich odpowiedników, chodzi mi to konkretnie o inwestowanie pod kątem osiągnięcia w przyszłości FIRE z samych dywidend
@Kobemaster: Do ominięcia to jest, np. inwestując przez spółkę, w końcu spółka nie umiera ( ͡° ͜ʖ ͡°), albo przez joint account (przy tym rozwiązaniu będą oczywiście wątpliwości natury prawnej).
Opcje którą wymieniłeś stosuje na IKE przez Lyxor S&P 500, syntetyczny ETF notowany na GPW, mniejsze prowizje od zakupu w Bossie niż od zagranicznych ETFów. Inwestycja w szeroki rynek USA, koło 2% dywidendy, jest to niezła alternatywa, jako dywersyfikacja na IKE.
O amerykańskie ETFy pytałem bardziej pod kątem bieżącego konta maklerskiego gdzie potencjalnie kiedyś można będzie mieć dostęp do dywidend celem bieżącej konsumpcji. Chciałbym maksymalnie uprościć strategie do jednego