Aktywne Wpisy
board_of_trustees +194
Jarczur +84
Zaraz czeka mnie najpewniej zmiana pracy (100% zdalnie), a też żyćko mnie zmusiło żeby wynieść się z mojego dotychczasowego "biura" w sypialni - więc musiałem sobie ogarnąć nową dziuplę w domu do roboty.
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Pojawiają się pierwsze odgłosy przypominające grzmoty - zorientowani w temacie mówią, że ten charakterystyczny dźwięk związany jest z trzaskiem dup kredyciarzy (głównie tych na zmiennych stopach), którzy wzięli kredyt na górce w ostatnich latach.
Cóż za niespodzianka! Nagle okazało się, że jednak lepiej wyjdą osoby, które przetrwały ostatnie lata wynajmując i teraz wezmą sobie za pół darmo kredyt 2% xD
#kredythipoteczny #nieruchomosci
XD
Nawet jeśli ktoś wziął przy zerowych stopach to zostało mu jeszcze maksymalnie 3 lata ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@DildoShwaggins: większość mojego życia zawodowego to pandemia i home office, więc realnie dopiero w tym czasie mógłbym wziąć kredyt, ale wówczas dla osób kończących studia i wchodzących na rynek pracy branie kredytu przy ówczesnych cenach było nonsensem - wbrew temu, przy czym upierali się kredyciarze na tagu.
@spajdermen: użyłem kalkulatora, nie są to skomplikowane obliczenia (można też Excela). Oba narzędzia gorąco polecam.
PS @PandaCKratka - nie użyłem określenia "kilka lat", tylko "ostatnie lata", a to ogromna różnica ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szybka matematyka - rok wynajmu
Kraków, absolutnie nowe mieszkanie dla pary - 45m2, w którym nikt wcześniej nie mieszkał (wynajęcie od razu po oddaniu bloku i remoncie), 1500 zł, cena nigdy nie została podniesiona, to gdzie te 30k rocznie xD?
1500 zł to będzie wynosić dopłata od rzędu do kredytu w porównaniu do aktualnej oferty (a w porównaniu
No faktycznie, umowa podpisana w marcu 2021 - mieszkanie za niecałe 6k/m. Teraz analogiczne są po 8k/m w tym bloku, okolicy i nawet schodzą niektóre za taką cenę. Do tego wydawaliśmy około 30k rocznie na wynajem.
Choć nie ukrywam, mega nam się udało z
Jak chcesz się założyć o coś poważnego to wpadaj, pokaże ci umowę, mieszkanie i przelewy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pokaż
Decyzja byłaby inna gdyby się tego mieszkania nie udało kupić, bo nie uważam że mieszkania w Łodzi są warte po 8000-9000zł za metr. Może już by nas nie było w Polsce w tym momencie w ogóle. Ale ogólnie rynek łódzki jest
Brawo, umiesz liczyć ( ͡º ͜ʖ͡º