Aktywne Wpisy
board_of_trustees +194
Jarczur +84
Zaraz czeka mnie najpewniej zmiana pracy (100% zdalnie), a też żyćko mnie zmusiło żeby wynieść się z mojego dotychczasowego "biura" w sypialni - więc musiałem sobie ogarnąć nową dziuplę w domu do roboty.
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Pojawiają się pierwsze odgłosy przypominające grzmoty - zorientowani w temacie mówią, że ten charakterystyczny dźwięk związany jest z trzaskiem dup kredyciarzy (głównie tych na zmiennych stopach), którzy wzięli kredyt na górce w ostatnich latach.
Cóż za niespodzianka! Nagle okazało się, że jednak lepiej wyjdą osoby, które przetrwały ostatnie lata wynajmując i teraz wezmą sobie za pół darmo kredyt 2% xD
#kredythipoteczny #nieruchomosci
@francoisinho: jakie to typowe dla tego tagu, wszystkie wyliczenia są na twoją korzyść ale jak już miałbyś je pokazać to nagle jest problem i odpowiedzi takie jak wyżej. Nuda.
Czynsz i media dla kredyciarzy płaci bank? Brawo, umiesz liczyć, kredyciarzu ( ͡° ͜ʖ ͡°) pokazałeś, że szkoda na ciebie czasu, pojęcia nie masz, o czym
Tłumacząc jeszcze prościej - suma mojej raty kredytu, czynszu i pozostałych opłat jest niższa niż suma odstępnego dla właściciela, czynszu i pozostałych opłat jakie ponosiłbym przy wynajmie identycznego mieszkania.
No ale dobrze, przekładając to na Twoją
Piszę o mieszkaniach i kredytach z konkretnego okresu. Z kontekstu wynika, że brałeś kredyt, jak jeszcze byłem na studiach - co ty chcesz w ogóle zatem porównywać? Zupełnie inne okresy gospodarcze, inne ceny, inne okoliczności?
A nawet
Moglibyśmy
Czy wtopiłem to się okaże za 5 czy 10 lat. Niemniej - fakt jest taki że ja siedzę we własnych czterech ścianach bez widma rozwiązania umowy czy skokowej podwyżki odstępnego, a Ty bulisz komuś 1,5k PLN co miesiąc za możliwość mieszkania, i żyjesz nadzieją graniczącą z naiwnością że rządowy program faktycznie wejdzie w życie w
Tylko co z tego w długim terminie? Od momentu dokonania zakupu, ceny w mojej okolicy poszły jeszcze do góry, i póki co nie widać zbytnio spadków. "Stracę" biorąc pod uwagę inflację jeżeli ceny wrócą do poziomu na którym ja kupiłem, ale to nie jest mieszkanie inwestycyjne więc wahania jego wartości w krótkim terminie mnie niezbyt interesują.
Czekaj dalej aż rządzący rzucą
O tak, z pewnością wprowadzenie wakacji kredytowych było wydarzeniem który decydował o wzięciu hipoteki, absolutnie. I wychodzi na to że Ty bardzo chcesz należeć do kredyciarzy, tylko bez rządowego wsparcia
Niczego nie muszę
Widać, że masz też dość słabą wiedzę o funkcjonującym prawie - zabezpieczeniem przed wyrzuceniem czy zmianą ceny jest umowa. Od momentu zamieszkania w wynajmowanym mieszkaniu moje warunki najmu nigdy się nie zmieniły xD zawsze do śmiechu doprowadzają mnie ci, którzy nie potrafią spisać korzystnej dla siebie umowy xD