Wpis z mikrobloga

Jak podłączyć LED do fazy do włącznika aby mieć zapaloną czerwoną diodę gdy ktoś jest w lazience - mój pomysł jakiś rezystor, zwykla dioda led a z drugiej strony troche kabla aby sie z powietrza uziemniła;P da rade? jaki rezystor czy może coś jeszcze warto dać? #elektroda #remontujzwykopem
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to jak długa ma być antena?

@kolotego: zbyt długa, by to miało jakikolwiek sens.

Szukaj smart wyłącznika typu "bez N", na nim zrób włączanie światła w tej łazience, a przy pomocy domowej automatyki sygnalizuj fakt włączenia światła na innym urządzeniu, zainstalowanym tam, gdzie masz pełne zasilanie, a nie tylko przewód fazowy. Albo jak umisz w elektronika, to zaprojektuj urządzenie, które przy rozłączonym wyłączniku będzie ładowało akumulatorek, a energią zgromadzoną w
  • Odpowiedz
@kolotego: są takie włączniki z podświetleniem, tylko one chyba działają odwrotnie niż chcesz tzn. podświetlenie świeci na pozycji "wyłączony" i gaśnie po włączeniu. Sam mam takie i miałem przez to problem z niektórymi żarówkami led (świecenie diodki powoduje przepływ niewielkiego prądu przez żarówkę, dla zwykłych to nie był problem ale niektóre ledowe przez to lekko świecą na wyłączonym włączniku).
tomekb1999 - @kolotego: są takie włączniki z podświetleniem, tylko one chyba działają...

źródło: comment_1671234857k8seQOj6QZqb4KtSwCQrlJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jarek_P: dzięki za tips, ciekawe rozwiązanie. Chce prosto na zasadzie pokażesz mi układ do kupienia albo dłutowania z kilku elementów to będzie prosto a takich gotowców chyba nie ma, trzeba programować projektować nie jest to łatwe wymienić włącznik na droższy
  • Odpowiedz
@kolotego: gotowego ukłądu do takiej sygnalizacji nigdy nie spotkałem (a w sumie szkoda, z pewnością nie ty jeden masz taki problem). Chwilę pogooglałem i znalazłem proste rozwiązanie, możliwe do zbudowania na w sumie kilku tanich elementach przy naprawdę podstawowej wiedzy z #elektronika:

https://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/12/wacznik-oswietlenia-jak-zrobic.html

Jeśli w łazience masz oświetlenie led, nie halogeny, to można ten układ nawet uprościć, pomijając te dodatkowe diody łączone równolegle i stosując tanie 1N4007
  • Odpowiedz