Aktywne Wpisy
sergio91 +13
Moja obecna dziewczyna dostała propozycję sesji zdjęciowej i jest na mnie nieco zła, że nie jestem do tego negatywnie nastawiony.
Z czego to wynika? Kiedyś miałem bardzo atrakcyjną dziewczynę, też dostała taką propozycję. Jako, że byłem młody i głupi to się zgodziłem. Pierwsza sesja spoko, dobre foty. Że wszystko poszło ok, to przyszła propozycja drugiej sesji, nieco bardziej odważnej, też spoko. No to kolejna propozycja, tym razem była to sesja, na której
Z czego to wynika? Kiedyś miałem bardzo atrakcyjną dziewczynę, też dostała taką propozycję. Jako, że byłem młody i głupi to się zgodziłem. Pierwsza sesja spoko, dobre foty. Że wszystko poszło ok, to przyszła propozycja drugiej sesji, nieco bardziej odważnej, też spoko. No to kolejna propozycja, tym razem była to sesja, na której
Vukosky123 +1
#laptop #laptopy #gaming
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?
Tytuł:
Wawel. Biografia
Autor:
Kamil Janicki
Gatunek:
historia
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
ISBN:
9788308076958
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Forma książki:
książka
Do twórczości Kamila Janickiego jestem nastawiona niechętnie, lecz tym razem naprawdę pozytywnie się zaskoczyłam. Opowieść o dziejach Wawelu napisana jest porządnie, bez dążenia do sensacji za wszelką cenę i tabloidowych stwierdzeń, w dodatku poparta aktualnymi konsultacjami ze znawcami tematu. Wiele robi samo wydanie - naprawdę piękna szata graficzna, a w środku pełno mapek, grafik, wizualizacji i zdjęć. To świetna propozycja dla osób zainteresowanych historią Polski w ogóle - przedstawiona jest z perspektywy niezwykle istotnego symbolicznie miejsca, przez co zawiera w sobie w pigułce losy miasta i całego kraju.
Historia Wawelu rozpoczyna się oczywiście od całożercy, smoka, który miał na wzgórzu przebywać w czasach legendarnych - a kończy się na pobycie tam nazistów, w gruncie rzeczy symbolicznie także smoków. Znacząca objętość książki to czasy średniowiecza i wczesnej nowożytności, co siłą rzeczy wynika z istotności miejsca w tamtych czasach - kiedy na Wawelu rzeczywiście mieszkali królowie i książęta. Od chwili, kiedy z uwagi na interesy geopolityczne stolicę przeniesiono, Wawel znalazł się na uboczu, by zostać odkrytym, częściowo w znacznej ruinie, dopiero w końcu XIX wieku, w dobie rodzącej się świadomości narodowej. Od wieków świetności przez kompletny upadek po dzisiejsze muzea. Janicki sprawnie opisuje zmiany wyglądu zamku, jego w zasadzie nieustanne przebudowy i dostosowywanie do nowych potrzeb mieszkańców, okraszając wszystko odpowiednią dawką historii i anegdot. Sporo miejsca zawiera opis zamku renesansowego, tego najlepiej dziś znanego z uwagi na zachowaną bryłę; ukazanie pałacu królowej, pałacu króla oraz nowej części wschodniej pokazuje w dodatku, jak odmiennie wyglądał ten kompleks pałacowy w porównaniu z dziś istniejącą ofertą muzealną (ciekawie będzie wybrać się na Wawel z taką wiedzą). Z lektury można dowiedzieć się wielu ciekawostek, nie tylko o zamkowych toaletach i ich czyszczeniu, ale np. o tym, że miejsce znane powszechnie jako Kurza Stopka wcale się tak nie nazywało, a utrwalenie nazwy to wynik zwykłego błędu. Poza tym dostajemy dynamiczne opisy wielu pożarów i grabieży Wawelu przez Szwedów.
W posłowiu autor tłumaczy się, dlaczego zatrzymał narrację na 1945 roku. Można to zrozumieć, niemniej - nieco szkoda. Miło byłoby przeczytać jeszcze rozdział konfrontujący aktualne trasy zwiedzania z dawnymi realiami. I bez tego jednak książka liczy solidne 540 stron, a przypisy i bibliografia kolejne 100. Zawsze staram się przy takich lekturach wynaleźć różne babole, tym razem znalazłam ich tylko kilka i spokojnie polecam. Coś tam się znam, sto lat temu ze znajomymi wygraliśmy konkurs o Krakowie organizowany przez muzeum historyczne ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #krakow #historia #historiapolski #architektura #historiasztuki #historiabookmeter