Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sinity: Wazny wpis glownie dla ludzi którzy są po lewej stronie kompasu politycznego.
Nierównosci globalnie nie da sie „naprawic” bo to jest naturalny stan rzeczy. Taka prawda.
Mozna je jedynie łagodzić.
  • Odpowiedz
Wazny wpis glownie dla ludzi którzy są po lewej stronie kompasu politycznego.

Nierównosci globalnie nie da sie „naprawic” bo to jest naturalny stan rzeczy. Taka prawda.

Mozna je jedynie łagodzić.

@loczyn: Cóż, głównie zamieściłem go bo IMO dobrze opisuje rzeczywistość. I w świecie, jaki jest dzisiaj - zgodzę się, że zmiana tego
  • Odpowiedz
Jednak jest też całkiem możliwe, że w ciągu 10-20 lat sztuczna inteligencja fundamentalnie zmieni sytuację, tj. różnice w zdolnościach do tworzenia bogactwa wśród ludzi przestaną istnieć, bo ludzie w porównaniu do sztucznej inteligencji, nie będą zdolni do tworzenia wartości. Wtedy system ekonomiczny który istnieje obecnie nie będzie w stanie istnieć.

@Sinity: To będzie duży test dla cywilizacji.
Automatyzacja zlikwidowała sporo miejsc pracy dla warstw niższych, ale utworzyła dla klasy średniej
  • Odpowiedz
@Sinity: Wow co ja przeczytałem… to na prawdę fajna perspektywa by ocenić ten okres czasu, ile razu stykałem się z porównaniami dzisiejszego pracownika a takiego kiedyś co uzbierał na dom w 7lat, ale może wlasnie to była kwestia tej nieefektywności ze koze po prostu ten pracownik za dużo zarabiał?? Na prawdę ciekawe i chce przeczytać ta książkę cała
  • Odpowiedz