Wpis z mikrobloga

@molski: Kisnę z tego zastępowania przez AI xD. Tak naprawdę to co można podciągnąć pod AI jest już wdrażane od co najmniej dwóch dekad. I mam tu na myśli inteligentne IDE - code competition, generowanie całych bloków kodu, kolorowanie składni i tak dalej oraz zadawanie wyszukiwarce pytań w języku naturalnym gdzie mamy gotowe rozwiązania. Czy to zmniejszyło popyt na programistów - nie wręcz przeciwnie. To co żartownisie rozumieją przez AI
  • Odpowiedz
każdy kto mówi że AI zastąpi programistów ch*ja wie o programowaniu

@flaaj: Tak samo jak ekspres do kawy nie wykończył baristów, jednak rynkiem kawowym trochę majtnęło
  • Odpowiedz
@molski: Świat się zmienia, nie ma co się przyzwyczajać, że zawsze będzie tak, jak dziś. Bardziej martwi mnie co z tymi wszystkimi ludźmi, których nakręcono żeby szli do IT dla kasy.

Swoją drogą, gdyby AI doszło do poziomu generalnej inteligencji, co realnie jest raczej odległe, to mielibyśmy znacznie ciekawszy problem. Bo zamiast pracy w IT możma po prostu wyjechać do normalnego kraju i zarobi się dobrze za cokolwiek, nie wiem
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@molski: każdy kto mówi że AI zastąpi programistów ch*ja wie o programowaniu

@flaaj: Na 100% wpłynie na ich ilość. Dzisiaj są chore ilości programistów zajmujących się prostym gównem, których AI zajebiscie zastąpi. Specjaliści zawsze zostaną.

Tak jak elektryków/elektroników miała zastąpić niepasująca się technologia

@devorious: Gości od zapalania lamp miejskich już nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KCPR: a jednak wciąż potrzeba ich więcej i więcej. Inaczej nie mieliby takich wysokich stawek za godzinę.

Problem w takim rozumowaniu polega na tym, że nie do końca się kuma czym jest AI.

Otóż każde "prawdziwe" AI to jakaś sieć neuronowa, która jest uwaga: zaprogramowana do wykonywania jakiegoś specyficznego zadania. Dopóki nie nauczymy AI myśleć samodzielnie, dopóty programiści będą potrzebni.
  • Odpowiedz
@Erravi: ludzie, którzy myślą, że praca programisty polega na klepaniu kodu, odc. 2137. Jeśli czyjaś rola rzeczywiście ogranicza się tylko do tego, to jest zagrożony. Pozostali (czyli zdecydowana większość) są bezpieczni.
  • Odpowiedz
owszem będzie siedzieć jeden typ który wpisze formułkę a AI wygeneruje kod który normalnie robiło by 20 osób

@SerTrapistow co to za polackie myślenie? Bo mi pierwsze co przychodzi do głowy to przyspieszenie procesów (na podstawie twoich danych: dwudziestokrotne), co oznacza 20 krotny wzrost wynagrodzeń programistów ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
a co innego robisz, powiedz mi co robisz jako programista i nie jest to związane z pisaniem kodu?

@Erravi:
1. Komunikacja z klientem i zbieranie wymagań biznesowych, praca nad tym żeby zrozumieć, poukładać i często udoskonalić procesy przedsiębiorstwa
2. Praca nad przeniesieniem tych procesów na odpowiednie struktury w kodzie, które potem będą elastyczne we wdrażaniu zmian i w rozwoju
3. Projektowanie architektury całego systemu złożonego z
  • Odpowiedz
@Erravi: no bo programowanie to siadasz i klepiesz 20 tysięcy linijek kodu na jednym posiedzeniu xD nie robisz nic innego po drodze tylko klepiesz znaczki
  • Odpowiedz
  • 0
@TheRealMikz nawet nie będę się wdawał w dyskusję. Bo widzę, że kolejny "niezastąpiony" się trafił. Właśnie czytając twoje wypociny ubrane w zmyślne słowa, ja jako programista mam już ciekawy pomysł na rozwój produktu aby takich jak ty za pomocą si zastąpić klientowi.
  • Odpowiedz