Wpis z mikrobloga

@MlLF: Pierwsza rzecz to brakuje silikonu między oknem a parapetem.
Woda się skrapla w tym miejscu bo to najzimniejsze miejsce w pokoju. Zobacz czy z tymi oknami nie jest jeszcze coś nie tak. W okolicy tego okna musi być wentylacja - czyli nie zasłaniaj tego okna grubymi zasłonami i nie zasłaniaj całkowicie plisami.
Dodatkowo możesz położyć na tym zimnym kamiennym parapecie ręcznik tak żeby ten parapet nie ziębił okna.
  • Odpowiedz
Jeszcze takie coś znalazłem, korzystał ktoś z tego? Niby Zapobiega parowaniu szyb

@MlLF: ja to nie wiem czy takie coś jest ok bo teraz się wilgoć osiada na szybie a jak to założysz to gdzie ta wilgoć się podzieje? Może być jeszcze gorzej bo wyrośnie ci jakiś grzyb na ścianie albo coś od dużej wilgotności powietrza.
  • Odpowiedz
@Dzieciok: Pięknie wypunktowane detale :)
Właśnie u dzieci w pokoju kilka dni temu położyłem silikon między parapet a okno - nie dało to nic.
Kładę również na parapet koc na całej długości.
Pozostało mi zbadać dokładnie wilgotność w pomieszczeniach.
  • Odpowiedz
@MlLF mam to samo, 2 okna w pokoju i przy jednym się skraplalo jak cholera, drugie przy grzejniku to jest git. Mam cały czas mikrouchył na tym oknie i przestało się tak robić. Aa i roleta też troszkę do góry żeby był przewiew
  • Odpowiedz
@MlLF
U mnie po wymianie rozrządu okien na szczelne, zaczęły parować mocno. A jak jeszcze wymieniłem drzwi wejściowe to przestały parować. Drzwi wejściowe są na przeciwko korytarza i powietrze wylatywało przez szpary w drzwiach i wyciągał je komin z łazienki. Nie było cyrkulacji powietrza w pokojach. Ja drzwi teraz są szczelne to cyrkulacja jest we wszystkich pomieszczeniach i wilgoci nie ma. Przynajmniej tak to sobie tłumacze.
  • Odpowiedz
Wracam z updatem, poniżej wykres wilgotności pomieszczenia w nocy.
W ciągu dnia utrzymuje sią na poziomie 50%, więc tutaj moim zdaniem jest ok.

Kupiłem sobie pochłaniacze wilgoci z wkładami humistop, ustawiłem na parapetach i dają radę :)
Nie działa to tylko w pomieszczeniu gdzie mam rolety opuszczone na sam dół ale to już muszę się z tym pogodzić.

Dzięki
MlLF - Wracam z updatem, poniżej wykres wilgotności pomieszczenia w nocy.
W ciągu dn...

źródło: comment_1670835651wBPLDOyezSkcGiNlN23RNn.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz