Aktywne Wpisy
janek_kombajnista +176
kinkykylie +105
Od razu człowiek czuje się bezpieczniejszy, widząc takie łapanki na kierowców, którzy przy pustej drodze nie zatrzymali się do zera, tylko zwalniali do 5 km/h na znaku stop. Przeklęci kryminaliści ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#policja #polskiedrogi #polska #bekazpodludzi
#policja #polskiedrogi #polska #bekazpodludzi
Kto z nas nie lubi zaczynać dnia od małej czarnej. Kawa nie bierze jeńców, kocha się ją albo nienawidzi. Wyjątkowa i mało znana jest u nas kawa z Wietnamu i wietnamski sposób parzenia kawy. Wietnam jest drugim na świecie producentem i eksporterem kawy. Ale 97% ziaren to robusta uważana u nas za gorszą od arabiki. Niesłusznie bo kawa kawie nie jest równa a liczy się przede wszystkim jakość ziaren. Dobra robusta ma czekoladowe i orzechowe nuty i często podaje się ją z różnymi dodatkami. Ciekawy jest wietnamski sposób parzenia kawy w podobnym do french pressa zaparzaczu phin. A jeszcze ciekawsze sposoby podawania. Jest kawa jajeczna, z jogurtem ( innym niż nasz, polski ), z mlekiem kokosowym czy solą.
W tekście opisuję wietnamską kawę, miejsca, gdzie można jej spróbować oraz sposoby przygotowania.
Zapraszam do tego znaleziska oraz jego wykopek
Polecam również obserwację hasztagu #szalonewalizki jeśli chcecie być na bieżąco z moimi znaleziskami.
#kawa #kawatime #podroze #podrozujzwykopem #turystyka
@Neto: za 260zł za 250g to nie może być zła kawa¯\_(ツ)_/¯
Proszę wytłumacz skąd się bierze aromat czekoladowy w ich kawie.
@olszus: to jest dolny przedział cenowy. Cena jest widełkach od 100 do 600 USD za kilogram.
ale jak ludzie kupują to dlaczego nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@SzaloneWalizki: bo polacy to debile. Ma być po prostu jak najdrożej, jakość się nie liczy, byle tylko zaimponować innym. Co widać po wpisach powyżej.
Więc dwa argumenty: cena uprawy i smak. Jednym smakuje ciężka i gorzka robusta, innym kwaśna arabika.
Zamiast pisać ogólnikowe pierdoły w tych pseudo artykułach o niemierzalnych właściowościach jak audiofile.
@olszus: jak mi tłumaczył q-grader nie ma na świecie lepszego miejsca pod uprawę kawy. Wysokość na której są plantacje (1500-1700 m n.p.m.) + idealna wilgoć + właściwości wulkanicznej gleby, która ma więcej minerałów robią z panamskiej kawy produkt najwyższej możliwej jakości.
@SzaloneWalizki: nie no, mow za siebie, sa przeciez osoby, ktore pija dla towarzystwa, a nie by smakowac i nie mam tu na mysli sypanych tylko te z kawiarni