Kto z nas nie lubi zaczynać dnia od małej czarnej. Kawa nie bierze jeńców, kocha się ją albo nienawidzi. Wyjątkowa i mało znana jest u nas kawa z Wietnamu i wietnamski sposób parzenia kawy. Wietnam jest drugim na świecie producentem i eksporterem kawy. Ale 97% ziaren to robusta uważana u nas za gorszą od arabiki. Niesłusznie bo kawa kawie nie jest równa a liczy się przede wszystkim jakość ziaren. Dobra robusta ma czekoladowe i orzechowe nuty i często podaje się ją z różnymi dodatkami. Ciekawy jest wietnamski sposób parzenia kawy w podobnym do french pressa zaparzaczu phin. A jeszcze ciekawsze sposoby podawania. Jest kawa jajeczna, z jogurtem ( innym niż nasz, polski ), z mlekiem kokosowym czy solą.
W tekście opisuję wietnamską kawę, miejsca, gdzie można jej spróbować oraz sposoby przygotowania.
@SzaloneWalizki: tak. Wietnamska robusta dorównuje arabice. Gdy byłem Wietnamie nigdy nie miałem dosyć tego czekoladowego smaku. A najlepsze kawy piłem u rolników.
Czasami lubię zaparzyć kawę po wietnamsku z dużą ilością mleka skondensowanego
@lukaschels: też polubiliśmy, a z tym mlekiem to jeden z ich sposobów. Na szczęście kawę i zaparzacze można już w normalnych pieniądzach kupić w Polsce.
@10minuteman: hej, wszystko jest w tekście łącznie z przepisem, ale w skrócie egg coffee to kawa z koglem-moglem, który przygotowuje się z dodatkiem skondensowanego mleka a do tego dodaje się gorącą kawę. Po wojnie Wietnamczycy zastąpili mleko, którego nie było jajkami. Moim zdaniem rewelacja
Ciekawy jest wietnamski sposób parzenia kawy w podobnym do french pressa zaparzaczu phin. A jeszcze ciekawsze sposoby podawania. Jest kawa jajeczna, z jogurtem ( innym niż nasz, polski ), z mlekiem kokosowym czy solą.
@SzaloneWalizki: piłem z tego zaparzacza wietnamska kawe i mi bardzo smakowała ale to chyba wszystko za sprawa tego, że była z mlekiem skondensowanym które robiło robotę. wczoraj w knajpie orientalnej tez sie chcialem tego napic ale byla
@rosso_corsa: mleko poprawia smak ale dobra wietnamska robusta sama w sobie jest smaczna. Wyróżnia ją właśnie aromat czekolady, który jest efektem odpowiedniego palenia.
Kto z nas nie lubi zaczynać dnia od małej czarnej. Kawa nie bierze jeńców, kocha się ją albo nienawidzi. Wyjątkowa i mało znana jest u nas kawa z Wietnamu i wietnamski sposób parzenia kawy. Wietnam jest drugim na świecie producentem i eksporterem kawy. Ale 97% ziaren to robusta uważana u nas za gorszą od arabiki. Niesłusznie bo kawa kawie nie jest równa a liczy się przede wszystkim jakość ziaren. Dobra robusta ma czekoladowe i orzechowe nuty i często podaje się ją z różnymi dodatkami. Ciekawy jest wietnamski sposób parzenia kawy w podobnym do french pressa zaparzaczu phin. A jeszcze ciekawsze sposoby podawania. Jest kawa jajeczna, z jogurtem ( innym niż nasz, polski ), z mlekiem kokosowym czy solą.
W tekście opisuję wietnamską kawę, miejsca, gdzie można jej spróbować oraz sposoby przygotowania.
Zapraszam do tego znaleziska oraz jego wykopek
Polecam również obserwację hasztagu #szalonewalizki jeśli chcecie być na bieżąco z moimi znaleziskami.
#kawa #kawatime #podroze #podrozujzwykopem #turystyka
Treść została ukryta...
Czasami lubię zaparzyć kawę po wietnamsku z dużą ilością mleka skondensowanego
Komentarz usunięty przez autora
@SzaloneWalizki: piłem z tego zaparzacza wietnamska kawe i mi bardzo smakowała ale to chyba wszystko za sprawa tego, że była z mlekiem skondensowanym które robiło robotę. wczoraj w knajpie orientalnej tez sie chcialem tego napic ale byla
@lukaschels: faktycznie czuć było czekoladę czy to ten sam rodzaj bajkopisania co u producentów z ich nutami śliwek, migdałów i białej czekolady?