Wpis z mikrobloga

@qusqui21: sam marnowałen "młodość" na idealizm, gotowe odpowiedzi, niezdrową fikcję, hedonizm. Mam za sobą alkoholizm, przemienne depresję z obsesjami, wiarę w bycie übermench, ateizm, wiarę w miłość na wzór wertera i wiele błądzenia więcej. Więc rozumiem pesymizm, kwestia odkupienia samego siebie. Stąd mój sentyment do Zbrodni i Kary.
  • Odpowiedz
@qusqui21: może i nie wybieramy czy żyć, ale skoro już istniejemy to warto jest to wykorzystać. Sam nie jestem pewien powodu dla którego istnieje, na te chwile to weryfikacja mojej wiedzy i poglądów na świat by oszczędzić podobnych przejść tej którą mnie wyciągnęła z letargu
  • Odpowiedz
@Gialliard: dla mnie moralnosc nie istnieje poza nabytymi spolecznie wzorcami, wiec nie widze mozliwosci odkupienia samego siebie, bo to wszystko fikcja. Ja zbieram wiedze dla zbierania, nie mam wyzszego celu, ot kolejna kropka do powiazania z juz istniejacymi. A kropki i powiazania umra razem ze mna, bo nie mam na to wplywu.
  • Odpowiedz
@qusqui21: moralność jest owszem fikcją, tak samo autorytety i prawo inne niż uniwersalne. Aczkolwiek każdy z nas posiada własną wizję moralności, dopóki nie zgadzamy się z nią sami nie będziemy uważać się za wartościowych. Póki samemu nie przebaczysz sobie swoich win będziesz cierpieć.
  • Odpowiedz
@qusqui21: i czy cokolwiek umrze razem z tobą, otóż nie. Jeżeli zbierasz widzę zamykając się na świat, owszem tworzysz strefę komfortu w której możesz popaść w stagnacje. Jednak sam fakt że ze mną piszesz oznacza że wkładasz w rozmowę część swojej duszy, cześć siebie. Mimo wszystko przekazujesz coś dalej budując sobie pomnik.
  • Odpowiedz
@Gialliard: ja wychodze z zalozenia, ze jestem kim jestem bo tak mnie ukształtowały doswiadczenia zyciowe, wiec nie mam co sobie wybaczac, bo nie bylbym soba gdyby nie te wydarzenia.

Nah w zadne pomniki nie wierze, bo wiem, ze homo sapiens sapiens istnieje tylko 100 tys lat i wiem jak sie skonczy istnienie ziemi i jaki jest koniec wszechswiata zgodnie z obecna teoria naukowa. Takze, rozmawiam dla kolejnej kropki.
  • Odpowiedz
@qusqui21: świat potrzebuje zarówno logiki i racjonalizmu, jak i odrobiny oderwania od niego. Nie musimy się ze sobą zgadzać żeby oboje mieć rację, gdyż każdy człowiek się różni.
  • Odpowiedz