Wpis z mikrobloga

akurat maseczki w szpitalach i przychodniach to ogromny plus, jedyna pozytywna zmiana jaka przyszła z pandemią

@OpresjaWsteczna: Jak to dobrze, że mam zaświadczenie zwalniające oraz poza apteką nie korzystam z naszego zdrowotnego przybytku bo coś czuję, że przez takich jak Ty na zawsze tam to gówno zostanie. Lekarzy mi nie szkoda ale pacjentów już tak. xD

nie za bardzo w to wierzę, że są w stanie coś powstrzymać

Szczególnie noszone wiele
@Pieniek1991: Ja nie korzystam z "darmowej" służby zdrowia, ale nawet u dentysty się coś opóźni (bo mimo zapasu przedłuży się wizyta)
Ale w takich miejscach to raczej przymykają oko, bo nie chcą stracić dolarów

Więc nie raz i nie drugi gdzieś się poczeka
takich jak ja? Czyli jakich?

@OpresjaWsteczna: Panikarzy? Jakoś przed marcem 2020 nie nosiliśmy żadnych szmat w przybytkach medycznych i co? Wyginęliśmy?

wystarczy, by każdy kaszlał w swoją maseczkę, bez znaczenia jak często używaną, a nie w stronę innych ludzi siedzących w przychodni

@OpresjaWsteczna: Ja w żadną maseczkę kaszlał nie będę, mam zaświadczenie zwalniające a jakbym nie miał to i tak bym nie nosił bo ten obowiązek jest wątpliwy prawnie. A
@Pieniek1991: u mojego dentysty się przykładają, więc niestety mimo że robią zapas czasu to się opoźnia
Chociażby moja ósemka- ktoś sobie w kolejce poczekał nieźle, bo były komplikacje

Więc nie będę marudzić o że drogo i niepunktualnie, bo chcę żeby robili porządnie

W aptekach nie czepiają się od jakiegoś czasu, nawet same farmaceutki nie noszą, a kiedyś by miotłą pogoniły
@analogiczna: Też zauważam, ze w aptekach nikt tego nie pilnuje i dobrze. Liczę, że to umrze śmiercią naturalną a najlepiej jak pacjent nie będzie musiał a lekarze i reszta personelu medycznego będzie mieć obowiązek FFP2/3 w końcu to oni się domagali tego więc niech noszą i się chronią.
panikarzy xD

Nie wiem na jakiej podstawie stwierdziłeś, że należę do takich ludzi, ale muszę przyznać, że zrobiłeś mi tym dzień

@OpresjaWsteczna: Każdy kto popiera noszenie tego gówna gdziekolwiek do takich należy. Jakoś omijasz to, ze przed marcem 2020 nikt tego nie nosił nigdzie i co się stało? xD Tak samo omijasz to że wystarczy chorych zapisywać na konretną godzinę i nikt nie będzie wysiadywał w poczekalni czekając aż lekarz przyjmie.
@rzep:
dajesz jedno badanie z 2013 które stwierdza że maski "mogą redukować"

tymczasem metaanaliza mówi że maski #!$%@? dają.

co jest wyższym dowodem naukowym? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

metaanaliza badań prowadzonych w latach 1946-2018 co do ochrony przed wirusami przenoszonymi drogą kropelkową. Źródło CDC
Centers for Disease Control and Prevention
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article

Rozdział FACE MASKS " In pooled analysis, we found no significant reduction in influenza transmission with
Pobierz
źródło: comment_1669208989XjxMw6M5EIL5YfiNqDBdcJ.gif
metaanaliza badań prowadzonych w latach 1946-2018 co do ochrony przed wirusami przenoszonymi drogą kropelkową. Źródło CDC

Centers for Disease Control and Prevention

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article

Rozdział FACE MASKS " In pooled analysis, we found no significant reduction in influenza transmission with the use of face masks"

@Adam_Prosty: Masz problem z czytaniem po angielsku?

When the adherence to mask usage guidelines is taken into account, the empirical evidence indicates that masks prevent disease transmission
Pobierz
źródło: comment_16692139444JdT1xSyXg52AhGIhXglOR.jpg
@instalacja:

Wnioskowanie na poziomie przedszkolaka.

Wchodzisz do toalety, zdejmujesz spodnie. Sranie to religia.

Płacą za te wysrywy czy dorzucasz gratis?

Za twoje wysrywy napewno nikt nie zapłaci, a twoje rozumowanie jest na poziomie ameby. Porównanie do religi jest skrótem myślowym dla inteligentnych osób, bo taka osoba wie, że oprócz masek ten kult pandemiczny posiada wiele innych elementów wspólnych z religią, których sranie nie posiada.
Nosili je lekarze w trakcie operacji (debile!).

Twoja wypowiedź właśnie pokazuje, że nie rozumiesz o czym mówisz. Maski przy operacjach nie są wcale używane do ochrony przed wirusami, tylko do ochrony pacjenta przed wydzielinami lekarzy(ślina, śluz z nosa).

Surgical face masks were originally developed to contain and filter droplets containing microorganisms expelled from the mouth and nasopharynx of healthcare workers during surgery, thereby providing protection for the patient.

Poza tym wiąże się
To badanie jest tak wiarygodne jak jego najsłabszy punkt:

@jinnoman:

tak działają religijni fanatycy wierzący w naukę :)
wkleja pierdoły których nie rozumie.

@rzep: przez 3 lata nie dowiedział się do czego zostały zaprojektowane maski chirurgiczne... i w sumie na tym trzeba skończyć z nim dyskusję.

"Disposable medical masks (also known as surgical masks) are loose-fitting devices that were designed to be worn by medical personnel to protect accidental contamination
@Adam_Prosty:

Nosili je lekarze w trakcie operacji (debile!).

Tak właśnie chyba działa logika oparta o ten słynny chłopski rozum. Bo lekarze coś nosili to my też musimy. Tylko, że już brakło wiedzy i zrozumienia w jakim konkretnie celu to robili i potem powiela się takie mity. Troche mi to przypomina historie kultu Cargo, gdzie tubylcy budowali samoloty ze słomy i pasy startowe w nadzieji, że bogowie ześlą im dary, bo biały