Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino
Mirki mam taki problem - arduino za pomocą mosfeta IRF3205 ma sterować jasnością paska LED.

Przy pasku małej mocy wszystko jest ok.
Jak moc jest większa (w sumie ok. 30w) to szlag trafia Arduino.

Dlaczego? Jakieś napięcia gdzieś się indukują? O co chodzi? Już drugie Arduino szlag trafił...
pokpok - #elektronika #arduino
Mirki mam taki problem - arduino za pomocą mosfeta IR...

źródło: comment_1669122153oexsjqpFQkIqygT2qWnOTt.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dlaczego? Jakieś napięcia gdzieś się indukują? o co chodzi? Drugie Arduino szlag trafił...

@pokpok: napięcia wsteczne? coś kojarzę, że mosfety takie coś mogą mieć i chyba niektóre mają wbudwaną diodę a niektóre nie i sam sobie musisz ją dodać

Aleteż mogę p-------ć głupity xD
  • Odpowiedz
@Kryspin013: ten mosfet ma diodę wsteczną

@pokpok: najpewniej kiedy masz wypełnienie poniżej 100% mosfet ma wysokie Rds_on i się przebija w skutek przegrzania (12V leci na bramkę) i ubija Ci arduino.
  • Odpowiedz
@pokpok: Jaką częstotliwością karmisz tego Mosfeta? Za każdym razem gdy go włączasz i wyłączasz masz stan przejściowy gdzie wydziela się sporo ciepła (pewnie się grzeje mocno i jak wyżej ktoś napisał w końcu się ubija ciągnąć za sobą arduino). Na Twoim schemacie brakuje rezystora podpinającego bramkę do masy. Lepiej dać jakiś driver do tego (Mosfet działą troche jak kondensator - trzeba wcisnąć i odpompować z niego ładunek elektryczny a Twoje
  • Odpowiedz
ale to jest pwm... albo świeci, albo nie świeci... tylko, że 900 razy na sekundę.

@pokpok: no i co z tego że to PWM...
za każdym razem przechodzisz z włącz do wyłącz i włącz - czyli w każdym przejściu masz chwilę wysokiego RDS_on które grzeje mosfeta.
  • Odpowiedz
@pokpok: wstaw rezystor ograniczający prąd szerogowo do mosfeta a jeszcze między nim i mosfetem daj rezystor większy z pulldownem do GND - dodatkowo polecam dać diodę idącą od GND do wejścia MOSFET.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@pokpok: wstaw rezystor między bramkę a mikroklocek jw, możesz dać też jakąś zenerkę rzędu 5V na pin żeby wyciąć ewentualne wyższe szpilki, może indukuje Ci się syf przez pojemności w mosfecie
  • Odpowiedz
Jeszcze możliwe jest że Twój zasilacz wariuje przez PWM

@Tymian: co jest całkiem możliwa opcja, bo wydaje mi się, że przy poprzednim arduino stabilizator napięcia był gorący.
  • Odpowiedz